Datum
Onderwijssector VO, MBO
Doelgroep leraar, mentor
Campagne website Boekenweek

De Boekenweek is hét feest van het jaar in de boekhandel en bibliotheek. Maar ook scholen kunnen meedoen door aandacht te besteden aan boeken en lezen. Pak daarbij ook eens een boek met een lhbti+ thema uit de kast!

Thema: Ik ben alles!

Het Boekenweekthema ‘Ik ben alles’ gaat over de pluriformiteit van onze identiteit. Een thema waarin je ook ruimte kunt maken voor seksuele diversiteit en gender diversiteit. In de zoektocht naar je identiteit gaat het om: wie ben ik? Wat wil ik? Wat vind ik leuk? Op wie val ik? Hoe voel ik me? Hoe laat ik mezelf zien aan de buitenwereld? Boeken zijn een geschikt middel jezelf en de ander beter te leren kennen.

We herkennen én erkennen dat wat we al wisten en verkennen de rekbaarheid van onze identiteit. Door in de huid te kruipen van personages die we niet zijn of kennen en ons onder te dompelen in culturen, geloofsovertuigingen, seksualiteiten of leefwijzen die de onze (nog) niet zijn. (Bron: Hebban.nl/boekenweek)

Lhbti+ boeken

Gendi helpt je op weg bij het vinden van boeken waarmee je het thema seksuele diversiteit en genderdiversiteit kunt bespreken in de les. Kies bij lesmaterialen voor soort ‘boek’ en je ziet een selectie ‘regenboogboeken’. De meesten zijn voorzien van een lesbrief en educatief materiaal. In het artikel Lhbti+ boeken & school staat een opsomming van online boekenlijsten waar leraren en leerlingen een boek met een lhbti+ thema kunnen vinden.


6 redenen om een regenboogboek uit de kast te halen

pokinderboeken

(Voor)lezen uit een boek met een lhbti+ thema, is een makkelijke manier om ruimte te geven aan gender- en seksuele diversiteit. Maar er zijn nog meer redenen om eens een regenboogboek uit de kast te pakken. Inclusief boekentips.

Lhbti+ boeken & school

po/vo/mboverdiepingboeken

Boeken met een lhbti+ thema kunnen zorgen voor respect en meer begrip voor seksuele diversiteit, sekse- en genderdiversiteit. Dit artikel gaat over het belang van ‘regenboogboeken’ in de klas en helpt je ze te vinden en gebruiken.

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school