Mbo studenten voelen zich veiliger
Monitor Integrale Veiligheid mbo 2023
Een veilige leeromgeving is cruciaal in het onderwijs. Ook voor mbo studenten. Je veilig voelen is een belangrijke voorwaarde om te leren en je optimaal te kunnen ontwikkelen. Gelukkig blijkt uit cijfers dat de veiligheid van mbo studenten de laatste jaren is toegenomen.
Monitor Integrale Veiligheid mbo
In 2022 geeft iets minder dan 81 procent van de mbo-studenten aan dat zij zich veilig voelen. Dit is een lichte stijging ten opzichte van de voorlaatste meting in 2020. (Bron: Monitor Integrale Veiligheid MBO 2023)
Lhb-studenten voelen zich minder veilig
Uit de monitor komt ook naar voren dat een aantal typen studenten – waaronder lhb-studenten – zich minder vaak veilig voelt in het mbo. Ook uit de eerder gehouden Monitor Sociale Veiligheid blijkt dat LHB-studenten zich aanzienlijk onveiliger voelen en vaker rapporteren dat zij slachtoffer zijn geweest van geweld.
Minister van Onderwijs: Verontrustende constatering
In een beleidsreactie op de monitor noemt onderwijsminister Bruins het een verontrustende constatering dat sommige typen studenten onveiligheid op het mbo ervaren. Een veilige werk- en leeromgeving is volgens hem een belangrijke randvoorwaarde voor iedere student en medewerker. Om hier meer zicht op te krijgen wordt opgeroepen om meer informatie te verkrijgen dan alleen de globale ervaren veiligheid. (Bron: Beleidsreactie monitor integrale veiligheid 2023, 15 januari 2025)
Kabinet zet in op veilig leerklimaat
Minister Bruins (OCW) onderstreept in de beleidsreactie op de monitor het belang van het bevorderen van een veilige leer- en werkomgeving binnen het mbo:
“Dit kabinet zet in op een veilig leerklimaat waarin ieder talent telt. Om goed te kunnen leren en jezelf te ontplooien is mentaal welzijn van leerlingen en studenten van groot belang. Je moet veilig jezelf kunnen zijn. Ongeacht waar je wortels liggen, van wie je houdt en of je man of vrouw of je geen van beiden voelt.” (Minister Bruins, OCW)
Verbeterpunten voor de veiligheid op het mbo
In het kwalitatief deel van het onderzoek zijn focusgesprekken gevoerd met studenten en medewerkers waaruit drie speerpunten naar voren die de sociale veiligheid op het mbo verder kunnen borgen:
1: Meer aandacht voor de vertrouwensband tussen student en mentor
De band tussen studenten en hun mentor blijkt belangrijk te zijn voor de veiligheid op een school. Studenten gaan als eerst naar de mentor met problemen, mits er een goede band is tussen student en mentor. Een aanbeveling kan daarom zijn om te investeren in de band tussen mentor en student.
2: Verbinding met en binnen de school
Een belangrijke conclusie is dat het aantal incidenten er minder toe doet dan de sfeer op de instelling. Wanneer medewerkers zich gesteund voelen door collega’s en leidinggevenden, voelen zij zich veilig. Ook bij studenten is te zien dat wanneer zij zich fijn voelen op de school, zij zich minder onveilig voelen.
3: Verbetering van de veiligheidskennis van medewerkers
Medewerkers geven daarnaast aan dat protocollen of beleid niet altijd even helder zijn, aansluiten bij de praktijk of niet altijd even goed worden nageleefd. Een aanbeveling is daarom om met medewerkers goed te kijken naar het beleid rondom veiligheidsthema’s, zodat medewerkers goed weten hoe te reageren in een onveilige situatie.
Bronnen:
- Monitor Integrale Veiligheid MBO 2023: Sectorrapport. Joris Cuppen, Roos Geurts, Myrthe Hendrix (ResearchNed) Isis Derks, Loes van Druten, Daniëlle van Helvoirt, Marjolein Muskens (KBA Nijmegen) Nina Esmeijer, Wendy Nelen, Marsha Philipsen, Imke Schoppink, Lisa Reijmers (Praktikon), November 2023
- Beleidsreactie Monitor Integrale Veiligheid MBO 2023, 15 januari 2025, Rijksoverheid.nl