lhbti+ondersteuningpo/vo/mbo

Je wilt dat al je leerlingen zich prettig en veilig voelen op school. Doordat lhbti+ leerlingen zich vaak onveiliger voelen op school verdienden ze extra aandacht als het gaat. Gendi geeft je tips hoe je lhbti+ leerling kunt steunen en wijst je op tools en websites die je daarbij helpen.

Laat jezelf zien

Je wil dat leerlingen zich gehoord en gezien voelen. Vooral als ze onveiligheid ervaren of zich niet prettig voelen. Veel lhbti+ leerlingen hebben hier last van. Het is daarom belangrijk dat zij steun ontvangen. Dit kan het gevoel van minderheidsstress verlagen. ‘Jezelf laten zien’ kan hierbij al helpen. Op die manier weten ze dat ze bij jou terecht kunnen voor steun.

Hoe doe je dat?

Maar hoe doe je dat: jezelf laten zien als leraar? Het klinkt eenvoudig maar tegelijk is het lastig. Bijvoorbeeld als je twijfelt over de seksuele oriëntatie van de leerling. Of als je vermoedt dat een leerling in de kast zit. Of als iemands voorkeur thuis niet wordt geaccepteerd. Het is ook heel normaal dat je twijfels hebt over of je wel genoeg kennis hebt om een leerling te helpen. Bijvoorbeeld hoe je zorgt voor een veilige omgeving voor een transgender leerling.

Negen tips om lhbti+ leerlingen te steunen

Met deze tips kun je zorgen dat lhbti+ leerlingen zich veilig voelen en gezien voelen:

1. Laat zien dat je toegankelijk bent voor vragen over gender- en seksuele diversiteit.
2. Sluit aan bij de belevingswereld van je leerlingen.
3. Luister zonder oordeel en wees voorzichtig met advies.
4. Neem een leerling voor persoonlijke vragen apart, anders kan het onveilig voelen.
5. Begin zo nodig indirect over gender- en seksuele diversiteit.
6. Laat het aan de leerling wanneer en hoe deze uit de kast komt.
7. Probeer op de hoogte te blijven van de specifieke zorgen van lhbti+-leerlingen.
8. Weet waar en hoe leerlingen extra ondersteuning kunnen krijgen.
9. Bespreek – indien nodig – intern wat er onder leerlingen speelt.

Wil je met deze tips aan de slag in de praktijk? Bekijk dan de tools die je daarbij kunt inzetten. Ga daarvoor naar de Gendi-tips>>.

Doorverwijzen naar hulp: een overzicht

Zorgen voor een veilige plek voor leerlingen, bereikbaar zijn en open staan voor een gesprek, is steun die jij als leraar kunt bieden. Leerlingen die bij jou komen met specifieke vragen of een hulpvraag die verder reikt dan wat jij kan doen of weet, kun je doorverwijzen. Er zijn vele websites van gespecialiseerde organisaties waar jongeren terecht kunnen. Gendi heeft ze in een handig overzicht gezet: Hulp & informatie voor lhbti+ leerlingen. Je kunt deze pagina ook printen of delen met je leerling. Bekijk ook de Sociale kaart van Schoolsout met handige websites per categorie (excel).

Inzicht in lhbti+ problemen

Door je kennis te vergroten over gender- en seksuele diversiteit begrijp je lhbti+ leerlingen wellicht beter. Je krijgt inzicht in de problemen waar ze mee te maken krijgen zoals pesten, uitsluiting, discriminatie en depressieve gevoelens. Daardoor ben je beter in staat steun te bieden. Op de website Gendi.nl vind je onder Kennis & inspiratie tools, publicaties, factsheets, onderzoeken en artikelen om je te verdiepen in de onderwerpen.

Bekijk de Gendi-tips

Een lhbti+ leerling ondersteunen (po)

Een lhbti+ leerling ondersteunen (vo)

Een lhbti+ -student ondersteunen (mbo)

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school