votheaterlerarenopleiding
  • Voorstelling over groepsvorming en angst om 'anders' te zijn.
  • Voorzien van gratis lesmateriaal.
  • Laat leerlingen nadenken over diversiteit en hun identiteit.
  • Voor leerlingen vanaf 14 jaar

De voorstelling HannaH van Theater AanZ gaat over polarisatie, uitsluiting, groepsvorming en de universele angst voor ‘anders zijn’. De voorstelling met nabespreking daagt leerlingen uit om na te denken over diversiteit en hun identiteit.  

Over de voorstelling

HannaH is een originele en gedurfde voorstelling die tussen de leerlingen (het publiek) speelt in de dwingende setting van het klaslokaal. Het spel is een open wisselwerking tussen de vier acteurs, de leerlingen (5e personage) en de ruimte (6e personage). Zo dagen de acteurs het publiek uit mee te denken en te praten, mede-eigenaar te worden van het verhaal.

Het verhaal

Op een dag staan er vier nieuwe leerlingen in de klas: Omar, die door toenemende discriminatie steeds bewuster wordt van zijn roots. Liza, het meisje met kiespijn tussen twee culturen. Lars, die bang is te moeten veranderen als hij zichzelf gevonden heeft. En HannaH, gewoon een ander meisje, soms heeft ze borsten en soms ook niet. Als nieuwkomers in de klas moeten ze ieder hun plek zien te vinden. 

Doelgroep

De voorstelling HannaH is bedoeld voor leerlingen op alle niveaus van het voortgezet onderwijs (vanaf 14 jaar).

Praktisch

Maximaal 60 leerlingen kunnen de voorstelling per keer bekijken. De voorstelling wordt in de school gespeeld in een groot klaslokaal of gymzaal. Voorafgaand aan het voorstellingbezoek wordt aangeraden de lesbrieven in de klas te behandelen. Na de voorstelling is er een nabespreking. De voorstelling duurt inclusief nabespreking ongeveer 90 minuten. Hannah is ook geschikt voor lerarenopleidingen.

Producent

Theater AanZ maakt sociaal artistiek theater. De theatermakers Marian van Hoof (schrijver) en Jolanda de Groot (regisseur) voelen ze zich sterk verbonden met de levensverhalen van de (worstelende) mens op zoek naar vrijheid en gelijkheid, op zoek naar zien en gezien worden. Theater heeft de kracht om, net als opvoeding en onderwijs, deze vrijheid te bevorderen.

Informatie & Boeking

De voorstelling is los door scholen te boeken via de website van Theater AanZ: Voorstelling HannaH. Beschikbaarheid en prijzen kunnen besproken worden met Hester Klein Tijssink (hester@theater-aanz.nl; 06-13316516).  


  • Wil je hier meer over weten of overweeg je theater in te zetten bij jullie op school? Lees dan het artikel van Gendi over Theater & School. 

 

Theater raakt

theatervo/mboblog

In deze blog vertelt Hester Klein Tijssink van Theater AanZ over het potentieel van theater. “Met onze voorstellingen willen we een stem geven aan vooral jonge mensen voor wie liefde en erkenning niet vanzelfsprekend zijn.”

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school