gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

theatervo/mbo
  • Aangrijpend toneelstuk en nagesprek over homoseksualiteit
  • Voor leerlingen vanaf leerjaar 2 vo en mbo
  • Acteurs improviseren op aangedragen keuzes van de leerlingen

Theaterworkshop van Bureau Horizon over homoseksualiteit en veiligheid in de groep.

Beschrijving theaterworkshop

Een aangrijpend toneelstuk waarin het thema homoseksualiteit voelbaar en zichtbaar is. Leerlingen worden erdoor geraakt en meegesleept. Het doel is om mogelijke homohaat of negatieve beeldvorming over homo’s terug te dringen.

Toepassing

Na het theaterstuk gaan de acteurs onder leiding van de workshopleider in gesprek met de leerlingen. Wat moeten de personages doen? Wat zijn goede keuzes of tips? Met behulp van improvisaties laten de acteurs zien wat de effecten zijn van de oplossingen die de leerlingen aandragen. Tijdens de discussies bespreken we samen met de leerlingen wat acceptabel is en wat niet. Waar liggen de grenzen?

Homo is nog steeds een scheldwoord; hoe komt dat? Wat klopt er niet aan hun eigen beeldvorming? De leerlingen kunnen vragen stellen aan de acteurs, waarvan sommige zelf homo zijn.

Doelgroep

Voor leerlingen vanaf de tweede klas van het Voortgezet Onderwijs en het Middelbaar Beroepsonderwijs.
Aangepaste workshops, met dezelfde voorstelling als basis, worden gespeeld voor docententeams en ouders.

Gendi beveelt aan 

Door de combinatie van de voorstelling en de interactieve educatie achteraf kun je samen met je leerlingen nadenken over hun visie en ideeën over het thema van de voorstelling. Er is ruimte om vragen te stellen en ervaringen te delen. Theater kan via inlevingsvermogen en empathie de houding van mensen verbeteren ten aanzien van een minderheidsgroep. Wil je hier meer over weten of overweeg je theater in te zetten bij jullie op school? Lees dan het artikel van Gendi over Theater & School. 


Vragen over sociale veiligheid en lhbti+ op school?

Bel met de helpdesk van School & Veiligheid.