vo/mbokalendermomentles-tips

Elk jaar rond Valentijnsdag is het de Week van de Liefde. Tijdens deze week – een initiatief van Rutgers – geven middelbare scholen en het mbo lessen over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Gendi biedt je tips om tijdens deze week veilig les te geven en te praten over seksualiteit – waaronder ook gender – en seksuele diversiteit – in de klas.

Website Week van de Liefde

Let’s talk about sex

Liefde is hartstikke leuk. Maar praten over seksualiteit is ook best lastig. Met name als het gesprek gaat over gender- en seksuele diversiteit kan het er nogal eens heftig aan toe gaan in de klas. En wellicht voel je je zelf ook niet altijd even prettig of zeker als het gesprek of de les hierover gaat. Hoe doe jij het? Praten met je leerlingen over seksualiteit?

Veilig praten en lesgeven

Maak voorafgaand aan de les duidelijke afspraken zodat het gesprek in de klas veilig en met respect verloopt. En bereid je voor op een les of op ‘spontane’ gesprekken in de klas. Bekijk alle acht tips voor docenten die gaan over een veilig gesprek voeren in de klas over Gender -en seksuele diversiteit:

Download ook de gratis Visual Stappenplan voor een veilig gesprek. Een handig geheugensteuntje bij het voeren van gesprekken over ‘lastige’ onderwerpen in de klas.

Leerlingen geven de lessen over relaties en seksualiteit vaak een onvoldoende.*  Vraag daarom eens aan de jongeren zelf wat ze willen bespreken. (* Bron: Seks onder je 25ste, Rutgers, 2024 )

Het thema seksuele diversiteit opnemen in je les

Tijdens de Week van de Liefde worden er door het hele land op school ‘lessen in de liefde’ gegeven. Rutgers – initiatiefnemer van de week – heeft op de website www.seksuelevorming.nl veel lesmaterialen staan die je hiervoor kunt gebruiken. Daarbij is ook aandacht voor het thema gender- en seksuele diversiteit.

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school