gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

les-tipsvo/mbokalendermoment

Elk jaar rond Valentijnsdag organiseert Rutgers de Week van de Liefde. De week heeft als doel om scholen kennis te laten maken met het thema relaties en seksualiteit. Aandacht voor seksuele diversiteit hoort daar ook bij. In 2022 is de week van 14 tot en met 18 februari.

Website Week van de Liefde

Thema 2022: Liefde voor jezelf

Het thema van de Week van de Liefde 2022 is: Liefde voor jezelf. Jongeren zijn in de liefde vaak op de ander gericht: Hoe zien anderen mij? Wat wil de ander? Het is ook een levensfase waarin jongeren de eigen identiteit ontdekken. Rondom seksuele oriëntatie, zelfbeeld, het eigen lichaam, wat hun grenzen zijn en wat fijn voelt. Leraren kunnen in deze week daarop inspelen en het expliciet aandacht besteden aan seksuele diversiteit.

Niet ieder meisje vindt jongens leuk. Sommige leerlingen zullen nóóit op iemand verliefd worden (aseksueel). Sommige mensen zijn fysiek geen standaard jongen of meisje (intersekse) of voelen zich daar niet prettig bij (trans). Zo bestaan tussen de uitersten van hypervrouwelijk tot hypermannelijk en 100% homo tot 100% hetero alle kleurschakeringen en combinaties. In theorie kunnen ze allemaal in jouw klas zitten.

Meedoen?

Tijdens de week worden door scholen (vo en mbo) in het hele land lessen in de liefde gegeven. Rutgers organiseert ieder jaar activiteiten speciaal voor de Week van de Liefde, meestal ook met aandacht voor seksuele diversiteit. Kijk op de website van de Week van de Liefde. Daar kun je je ook aanmelden om mee te doen.

Tips

 


Website: Week van de Liefde 

In de jury van de Lang Leve de Liefde Awards

nieuws

2 2020 | In de Week van de Liefde 2020 awards uitgedeeld aan vo/mbo-scholen die ‘lesgeven over de liefde’ op een wijze manier aanpakken. School & Veiligheid mocht in de jury zitten.

Vragen over sociale veiligheid en lhbti+ op school?

Bel met de helpdesk van School & Veiligheid.