Het COC heeft de website queerkinderboeken.nl gelanceerd, met de mooiste boeken over gender- en seksuele diversiteit. Voor kinderen zelf én om voor te lezen in de klas.

Niet meer moeilijk of eng

Kinderboeken kunnen ervoor zorgen dat onderwerpen niet (meer) gek, moeilijk of eng zijn. Bovendien kunnen kinderboeken kinderen een thuis bieden. Het is belangrijk dat kinderen die zich ‘anders’ voelen, zichzelf in verhalen herkennen. Door het lezen daarvan komen ze erachter dat ze helemaal niet anders zijn en dat er anderen zijn met dezelfde gevoelens en ervaringen.

Titels die niet mogen ontbreken in de schoolbieb of -boekenkast

Om in aanraking te komen met de juiste boeken, is het van belang dat leerkrachten op de hoogte zijn van passende titels. Hetzelfde geldt voor ouders en andere (lees)opvoeders om het kind heen. De website queerkinderboeken.nl helpt hen daarbij. Met de site kunnen leerkrachten en opvoeders voorleesinspiratie opdoen en ontdekken ze welke titels niet mogen ontbreken in de schoolbibliotheek en boekenkast.

Van prentenboeken tot AVI-boeken

Allerlei genres en niveaus uit de kinder- en jeugdliteratuur komen aan bod: prentenboeken, sprookjesbundels, AVI-boeken, non-fictie, dichtbundels en jeugdromans. De boeken zijn geselecteerd op thema en leeftijd. Er zijn niet alleen voorleesboeken te vinden, maar ook boeken die de kinderen zelf kunnen lezen en die als aanvulling op de lesstof kunnen dienen.

De boeken bieden kinderen leesplezier, herkenning en ze laten zien dat jezelf zijn de normaalste zaak van de wereld is, wie je ook bent en op wie je ook verliefd wordt.

Leestips samengesteld door Zilveren Griffel-winnaar

Queerkinderboeken.nl is een uitbreiding van het succesvolle queerboeken.nl die zich richt op jongeren vanaf twaalf jaar. De leestips zijn samengesteld door Zilveren Griffel-winnaar Pim Lammers en worden vier keer per jaar aangevuld met nieuwe boeken. Alle boeken zijn verkrijgbaar in je lokale (online) boekhandel of (school)bibliotheek.

De website queerkinderboeken.nl is een samenwerking tussen COC Nederland, de Leescoalitie en IBBY-Nederland. De site werd gelanceerd tijdens een congres van COC Nederland en Rutgers over gender- en seksuele diversiteit in het primair onderwijs.

Bronnen: COC.nl, Hebban.nl


Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school