Het Gerrit Komrij College in Winterswijk stond volop in de belangstelling van de media na ophef over twee regenboogtrappen. Rector Jeroen Sanders vertelt in een interview met de Volkskrant hoe hij lering trok uit het wat er is gebeurd. Iets waar ook andere scholen wat aan kunnen hebben en waarom we dit delen.

Beeld: Gerrit Komrij College

Ik ben wie ik ben en jij mag zijn wie jij wil zijn

De ophef over de trappen met regenboogkleuren ontstond nadat ouders een petitie waren gestart uit onvrede met de trappen. Het idee voor de regenboogtrap kwam van een werkgroep waarin leerlingen en docenten samen nadenken over het diversiteitsbeleid van de school, zo meldt de Volkskrant.

‘Ik ben wie ik ben en jij mag zijn wie jij wil zijn’ is de tekst die bij de trap staat.

Toen bleek dat de trap werd gemeden en kinderen die er wel overheen liepen werden gepest en uitgelachen werd door school besloten dat ook de andere trappen regenboogkleuren kregen. Dat schoot bij sommige ouders in het verkeerde keelgat. Ze hadden moeite met het feit dat kinderen alleen nog maar een trap met regenboogkleuren konden nemen en er geen keuzevrijheid was. De petitie die ze daarop startten werd meer dan 400 keer ondertekend (NOS.nl).

Beter naar elkaar luisteren

De rector laat aan de Volkrant weten dat hij nu inziet dat het belangrijk is met elkaar in gesprek te blijven en elkaar goed te blijven begrijpen. De Volkrant schrijft dat uit een ‘goed gesprek’ tussen de rector en de ouders duidelijk werd dat de ouders niet zozeer tegen inclusie zijn. Ze vonden dat de school met de trappen alleen aandacht wilde vragen voor lhbti’ers.

“De les die ik hieruit trek, is dat we beter moeten uitdragen dat voor ons de regenboog staat voor inclusiviteit voor iedereen”, zegt Sanders in de Volkskrant. “Binnen de school gaan we nu uitdenken hoe we dat gaan doen”.

Ondersteuning voor scholen

Scholen die ondersteuning willen bij het ruimte geven aan seksuele diversiteit op school kunnen terecht bij Gendi.nl en het adviespunt. Beide zijn initiatieven van Stichting School & Veiligheid die zich richt op het bevorderen van de sociale veiligheid voor iedereen in het onderwijs.

Bron: Inclusiviteit ook naast het voetbalveld nog geen vanzelfsprekendheid, merkt rector na regenboogtrappenrel (Volkskrant 28.11.2022)


Zie ook: Leerlingen en ouders boos over regenboogtrap op school (nos.nl)

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school