Datum
Onderwijssector PO, VO, MBO
Thema lhb, Genderidentiteit, Transgender, Intersekse, Leerlingenparticipatie
Doelgroep leerlingen, leraar
Website Paarse Vrijdag

Op vrijdag 8 december is het Paarse Vrijdag. Een dag waarop veel scholen paars kleuren en vieren dat iedereen het recht heeft zichzelf te zijn. Paarse Vrijdag is een initiatief van COC Nederland. Gendi geeft je informatie om de dag veilig te organiseren en inspiratie en lesmaterialen voor in de klas.

Respect voor gender- en seksuele diversiteit

Meedoen aan Paarse Vrijdag is voor scholen één van de manieren om te werken aan een sociaal veilige school. Doen jullie mee of overweegt jullie school mee te doen? Denk dan goed na over wat jullie met deze dag wil bereiken. Pak het gezamenlijk aan door er in het team over te spreken en de dag samen te organiseren. Betrek ook leerlingen en ouders/de oudercommissie.

In de klas

Leraren die in de les aan de slag willen, vinden op Gendi tips om te doen in de klas op deze dag:

Sociale veiligheid

Aandacht voor gender- en seksuele diversiteit op school, is een onderwerp dat de gemoederen bezig houdt en voor onrust kan zorgen. Paarse Vrijdag kan alleen een succes zijn als het voor iedereen veilig voelt. Het waarborgen van de sociale veiligheid is daarom van groot belang.

Bekijk de tips en inspiratie voor Paarse Vrijdag

poposterlespakket

Paarse Vrijdag op de basisschool

Op Paarse Vrijdag vieren scholen dat iedereen uniek is en zichzelf mag zijn. Meedoen? Bekijk de lestips voor in de klas. Paarse Vrijdag is een initiatief van COC Nederland.

vo/mbokalendermomentlesmateriaal

Paarse Vrijdag in het vo/mbo

Paarse Vrijdag is een feestelijke dag met aandacht voor gender- en seksuele diversiteit op school. Het is een initiatief van COC Nederland. Gendi geeft je 12 ideeën over wat je deze dag kunt doen in de klas én de tips om te zorgen voor een veilige sfeer.

po/vo/mboverdiepingschoolbeleid

Paarse Vrijdag veilig vieren

Organiseren jullie Paarse Vrijdag? Of overwegen jullie het? Met deze aandachtspunten voor teams en schoolleiding zorg je voor sociale veiligheid. Zo wordt Paarse Vrijdag een feestelijke dag met respect voor diversiteit.

popraktijkvoorbeeldburgerschap

Zo viert basisschool de Verbinding Paarse Vrijdag

Basisschool de Verbinding in Nijmegen laat zien hoe zij op ‘speciale dagen’ ruimte geven aan het thema gender- en seksuele diversiteit. Een praktijkvoorbeeld ter inspiratie voor andere basisscholen.

po/vo/mbogastleslesmateriaal

Paarse Vrijdag Krant

De Paarse Vrijdag Krant geeft extra inhoud aan Paarse Vrijdag. De krant is aantrekkelijk en leerzaam voor leerlingen in het vo en mbo. Voor de leraren is er een digitale handreiking bij. Ook geeft de stichting gastlessen.

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school