poposterlespakket
  • Paarse Vrijdag voor een veilige school
  • Respect voor diversiteit
  • Een initiatief van COC Nederland i.s.m. GSA Netwerk

Paarse Vrijdag is een feestelijke dag met aandacht voor diversiteit. Paarse Vrijdag wordt elk jaar in december gevierd en is een initiatief van COC Nederland. Familie- gender- en seksuele diversiteit zijn thema’s die je deze dag kunt belichten in de klas. Gendi geeft je negen lestips.

Paarse Vrijdag lespakket & handleiding

Bestel het gratis het Paarse Vrijdag pakket met leuke spullen en lesmaterialen via de website van Paarse Vrijdag. Voor leraren is er een speciale handleiding gemaakt ter voorbereiding op Paarse Vrijdag met o.a. lesbrieven en tips om de les inclusiever te maken.

Les ideeën voor Paarse Vrijdag

1. Lees een regenboogboek voor in de klas of laat leerlingen zelf lezen

Vanaf groep 1 tot 8 zijn er boeken die een lhbti+ thema aanraken. Sommigen zijn voorzien van een lesbrief en/of opdrachten. Lees meer over de functie van regenboogboeken en bekijk de beschikbare titels.

2. Knutsel en kleur

Ga aan de slag met het maken van paarse versieringen en het gebruik van regenboogkleuren. Gendi heeft kleurplaten over diversiteit die je gratis kunt printen.

3. Ga in gesprek met de klas over gender en seksualiteit

Heb het over respect, verschillen en overeenkomsten. Een hulpmiddel zijn de gratis kletskaartjes over Gender- en Seksuele diversiteit. Bekijk ook de andere lesmaterialen op Gendi.nl.

4. Hang posters op

Hang samen met de kinderen de Gendi-poster afgesproken op. Ga in gesprek over wat je op de poster leest; woorden die pijn kunnen doen en maak met elkaar afspraken. Bekijk ook de andere posters met een lhbti+ thema.

5. Doe een Paarse Vrijdag Quiz

Voor de bovenbouw van de basisschool maakten het COC in 2022 ‘De Grote Paarse Vrijdag Spelshow’. Een educatieve, interactieve quiz over thema’s als jezelf zijn, verliefdheid, vriendschap en familie. Je kunt de quiz met de klas samen (terug)kijken.

6. Geef een les over seksuele- en genderdiversiteit

Het Astra pakket (gemaakt door COC) biedt vier lessen waarin leerlingen op een laagdrempelige manier kennis maken met de onderwerpen seksuele oriëntatie, genderidentiteit en genderexpressie.

7. (Online) gastles

Kijk met de klas de gratis Online gastlessen van Paarse Vrijdag 2021 terug waarin een bekende (ex) topsporter, presentator, cabaretier of andere BN’er vertelt over zijn ervaringen en het belang van jezelf zijn. Je kunt ook live een spreker/ervaringsdeskundige uitnodigen voor in de klas. Op de pagina Gastlessen vind je alle informatie.

8. Kwartet Me wie woon jij?

Diversiteit in gezinnen kun je spelenderwijs behandelen met het kwartet Met wie woon jij? Verken met je klas welke gezinssamenstellingen allemaal mogelijk zijn? Hoe zit dat bij ons in de klas? Een spel van dat bijdraagt aan omgaan met verschillen en positieve groepsvorming. Gratis te downloaden of online te spelen.

9. Leer van andere scholen

Kijk eens rond wat andere scholen doen. Steeds meer basisscholen vieren Paarse Vrijdag. De schoolleider van basisschool de Verbinding in Nijmegen vertelt op Gendi hoe zij al jaren meedoen aan Paarse Vrijdag en Coming out dag. Ook op de website van de Gezonde School vind je inspirerende praktijkverhalen. Laat je ook inspireren door de enthousiaste juf Petra in een video van Paarse Vrijdag 2022.

Tips om rekening mee te houden

Zorg voor veiligheid

Paarse Vrijdag kan alleen een succes zijn als het voor iedereen veilig voelt. Het waarborgen van de sociale veiligheid is daarom van groot belang. Bekijk de inspiratiepagina van Gendi voor punten om rekening mee te houden bij het veilig vieren van Paarse Vrijdag of als jullie school nog twijfelt over wel of niet meedoen. Het artikel Een succesvolle Paarse Vrijdag gaat hier dieper op in.

Bereid je voor

Bekijk de Visual Een veilig klassengesprek voeren over gender- en seksuele diversiteit. En bekijk ook de Gendi-tips over het thema opnemen in je les.

Advies en veelgestelde vragen

Op de website van de organisatie van Paarse Vrijdag www.paarsevrijdag.nl vind je FAQ’s die antwoord geven op vragen als Wat is Paarse Vrijdag? Kan ik het ook op een andere dag vieren? Ik heb een vol lesprogramma. Moet is er de hele dag aandacht aan besteden?

“Samen kunnen we ervoor zorgen dat kinderen veilig opgroeien, zichzelf kunnen zijn en anderen respecteren om wie zij zijn.” (Bron: Paarse Vrijdag handleiding leraren, COC Nederland)

Wil je advies over sociale veiligheid in relatie tot bepaalde thema’s of heb je een vraag dan kun je contact opnemen met het Adviespunt van School & Veiligheid.

Gender- en seksuele diversiteit opnemen in de les (po)

Hoe integreer je gender en seksuele diversiteit op een veilige manier in je les? Deze Gendi-tips, inspiratie & kennis artikelen en lesmaterialen helpen je daarbij.

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school