poposterlespakket
  • Paarse Vrijdag voor een veiligere school
  • Bestel het gratis Paarse Vrijdag pakket
  • Een initiatief van COC Nederland i.s.m. GSA Netwerk

Paarse Vrijdag is een feestelijke dag met aandacht voor gender- en seksuele diversiteit op school. Paarse Vrijdag wordt elk jaar in december gevierd en is een initiatief van COC Nederland i.s.m. het GSA Netwerk. Wat kun je allemaal doen?

Aandacht voor seksuele diversiteit

Als school kun je deze dag aangrijpen om op een positieve en leuke manier aandacht te besteden aan respect voor gender- en seksuele diversiteit. Daarmee werk je aan het bevorderen van de veiligheid voor iedereen en in het bijzonder die van lhbti+-leerlingen.

Meedoen?

Doen jullie mee? Bestel dan gratis het Paarse Vrijdag pakket met leuke spullen en lesmaterialen via de website van Paarse Vrijdag. Vergeet niet wat paars aan te trekken en de school te versieren. In het inspiratie-artikel over Paarse op de basisschool lees je waar je rekening mee kunt houden zodat Paarse Vrijdag voor iedereen feestelijk en veilig is.

(les)tips om te doen op Paarse Vrijdag

Als leraar kun je het onderwerp bespreken in je klas of er een les aan wijden. Hieronder geven we je tips en materialen die je daarbij helpen.

1. Lees een regenboogboek voor in de klas of laat leerlingen zelf lezen

Vanaf groep 1 tot 8 zijn er boeken die een lhbti+ thema aanraken. Sommigen zijn voorzien van een lesbrief en/of opdrachten. Lees meer over de functie van regenboogboeken en bekijk de beschikbare titels.

2. Knutsel en kleur

Ga aan de slag met het maken van paarse versieringen en het gebruik van regenboogkleuren. Gendi heeft kleurplaten over diversiteit die je gratis kunt printen.

3. Ga in gesprek met de klas over gender en seksualiteit

Heb het over respect, verschillen en overeenkomsten. Een hulpmiddel zijn de gratis kletskaartjes over Gender- en Seksuele diversiteit. Bekijk ook de andere lesmaterialen op Gendi.nl.

4. Hang posters op

Hang samen met de kinderen de Gendi-poster afgesproken op. Ga in gesprek over wat je op de poster leest; woorden die pijn kunnen doen en maak met elkaar afspraken. Bekijk ook de andere posters met een lhbti+ thema.

5. Doe een Paarse Vrijdag Quiz

Voor de bovenbouw van de basisschool maakten het COC in 2022 ‘De Grote Paarse Vrijdag Spelshow’. Een educatieve, interactieve quiz over thema’s als jezelf zijn, verliefdheid, vriendschap en familie. Je kunt de quiz met de klas samen (terug)kijken.

6. Geef een les over seksuele- en genderdiversiteit

Met behulp van het Astra pakket ontwikkeld door COC’s GSA Netwerk Nederland. in vier lessen maken leerlingen op een speelse en laagdrempelige manier kennis met de onderwerpen seksuele oriëntatie, genderidentiteit en genderexpressie.

7. (Online) gastles

Kijk met de klas de gratis Online gastlessen van Paarse Vrijdag 2021 terug waarin een bekende (ex) topsporter, presentator, cabaretier of andere BN’er vertelt over zijn ervaringen en het belang van jezelf zijn. Je kunt ook live een spreker/ervaringsdeskundige uitnodigen voor in de klas. Op de pagina Gastlessen vind je alle informatie.

8. Bereid je voor

Bekijk voor jezelf ter voorbereiding op Paarse Vrijdag de Visual Een veilig klassengesprek voeren over gender- en seksuele diversiteit. En bekijk ook de Gendi-tips over het thema opnemen in je les.

9. Leer van andere scholen

Kijk eens rond wat andere scholen doen. Zo beginnen basisscholen in Nijmegen de dag door ’s ochtends vroeg eerst samen de regenboogvlag hijsen. Steeds meer basisscholen vieren Paarse Vrijdag. Niet altijd pakt het uit zoals verwacht, maar ook daar kun je van elkaar leren. Hoe kunnen we het de volgende keer anders/beter doen? Op de website van de Gezonde School vind je inspirerende praktijkverhalen.

Als kinderen meekrijgen hoe ze respectvol en prettig met elkaar kunnen leven, helpt dat hen de rest van hun leven.

Gender- en seksuele diversiteit opnemen in de les (po)

Hoe integreer je gender en seksuele diversiteit op een veilige manier in je les? Deze Gendi-tips, inspiratie & kennis artikelen en lesmaterialen helpen je daarbij.

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school