lesmateriaalpo/vo/mbogastles
  • Leerzame krant met leuke artikelen.
  • Met lerarenhandleiding boordevol lestips
  • Inzetbaar als les of gesprekstarter

De Paarse Vrijdag Krant (PVK) verschijnt elk jaar voorafgaand aan Paarse Vrijdag. De PVK bevat leuke artikelen en is inzetbaar als les of gespreksstarter. Met handleiding voor leerkrachten.

Bestel de Paarse Vrijdag Krant

Beschrijving

De PVK geeft verdieping bij Paarse Vrijdag en licht het thema van de dag uit aan de hand van leerzame en aantrekkelijke artikelen. De krant is bedoeld als gespreksstarter en lesmateriaal. Met de uitgebreide docentenhandleiding kan elke leraar de PVK inzetten op de manier die bij de school past.

Doelgroep

De PVK kent verschillende edities. Editie Purper is meer gericht op de bovenbouw mavo en havo/vwo. Editie Violet wordt ingezet in het po, pro, vmbo en klas 1 en 2 van het havo/vwo.

Doel & resultaat

De PVK stelt persoonlijke verhalen van leerlingen centraal en laat zien waarom Paarse Vrijdag belangrijk is voor elke leerling. De krant is een makkelijk en goedkope tool om het gesprek op gang te brengen, maar kan ook worden ingezet als lesmateriaal.

Bestel de krant

Wil je de PVK tijdens Paarse Vrijdag op school inzetten? Ga dan naar de website www.paarsevrijdagkrant.nl 

Voorlichting op scholen

Naast de Paarse Vrijdag Krant geven de makers voorlichtingen over seksuele en genderdiversiteit op scholen. Deze gastlessen worden gegeven aan leerlingen van de tweede tot en met de zesde klas van alle niveaus door ervaren jonge leraren in combinatie met LHBTQ-leerlingen. Zie de website voor meer informatie.

Producent

De PVK wordt gemaakt door een team van meer dan 40 vrijwilligers. Dit zijn leerlingen van verschillende middelbare scholen in Nederland, aangevuld door een team van studenten, jonge leraren en journalisten. Zij helpen de leerlingen bij het schrijven van artikelen.


Het thema opnemen in de les (vo)

Hoe integreer je het onderwerp gender en seksuele diversiteit op een veilige manier in je les? Deze Gendi-tips voor het basisonderwijs helpen je daarbij.

Het thema opnemen in de les (mbo)

Hoe integreer je gender en seksuele diversiteit op een veilige manier in je les? De Gendi-tips, inspiratie & kennis artikelen en lesmaterialen helpen je daarbij.

Een veilige school, ook voor lhbti+ leerlingen.