pokalendermomentregenboogboek

Doet jullie school mee en organiseren jullie een ‘voorleesontbijt’? Denk dan ook eens aan het (laten) voorlezen van een prentenboek met een lhbti+ thema of nodig een schrijver uit van een regenboogboek. En je kunt natuurlijk altijd zelf een boek voorlezen waarin seksuele- of gender diversiteit aan bod komt. Keus genoeg.

Voorlezen is leuk en leerzaam!

Voorlezen is leuk én leerzaam. Naast het positieve effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip leren kinderen via het (voor)lezen van boeken over verschillende onderwerpen zoals vriendschap, liefde en seksualiteit. Wanneer verhalen gaan over gender- en seksuele diversiteit noemen wij het ‘regenboogboeken’.

Prentenboeken met een lhbti+ thema

Regenboogboeken zijn er ook voor de allerkleinsten. Een prentenboek over verliefdheid tussen twee mannen zoals in ‘Hoera Wij worden pappa’, waarin twee beren verliefd zijn, trouwen en een kindje willen. Of over andere gezinsvormen, zoals in ‘Allemaal Mee!’ een prentenboek over kinderen uit een gezin met twee moeders.  ‘Goos’ gaat over een gansje dat een blauw hart heeft maar een oranje vel kreeg en raakt aan transgender zijn.

Vind een Regenboogboek

Wil je voorlezen uit een regenboogboek? Gendi helpt je op weg met het vinden van een boek. Veel boeken zijn voorzien van lestips en/of materiaal zoals een memory-spel of kleurplaat.

Top 10 prentenboek

In de prentenboek top tien van 2023 staat het prentenboek ‘Een zee van liefde’. Over Pinguïn die verliefd is op zijn beste vriend Beer. Juf Judith schreef op haar website een recensie over dit boek en ze deelt les ideeën om het boek na te bespreken met in de klas. Dat Beer en Pinguïn allebei man zijn, hoeft geen thema te zijn, maar kan wel benoemd worden.

“Een schitterend prentenboek over liefde. Het kan op veel verschillende manieren voelen en je kunt er verschillend uitzien. Liefde is echter universeel, warm en waardevol. Het verhaal benadrukt dat het belangrijk is om je hart te volgen én om te vertellen wat je voelt. Het is een verhaal dat je als ouder of leerkracht meerdere keren wilt lezen en voorlezen, omdat de boodschap belangrijk is om te delen.” (website van Juf Judith)

Lesbrieven bij boeken

Stichting Lezen heeft een lessuggesties gemaakt om bij het boek te gebruiken. De boeken die raken aan een lhbti+ thema op Gendi zijn overigens allen voorzien van educatief materiaal.

Meer veiligheid door het (voor)lezen van boeken

Bij het lezen en horen van verhalen verplaatsen we ons in de ander. Het zorgt voor empathie en daarmee kan respect naar anderen toe ontstaan.

Het (voor)lezen van een regenboogboek kan tot meer inleving en begrip voor lhbti+-personen leiden. Aandacht voor lhbti+ thema’s draagt zo bij aan het vergroten van de veiligheid op school. (Gendi)

Wil je meer weten over het belang van lhbti+-boeken voor kinderen en jongeren? Hoe je de boeken gebruikt en waar je ze vindt? Lees dan het artikel: Lhbti+ boeken & School.

Allemaal Mee!

poblogregenboogboek

BLOG| Hanny Ebbers, voormalig leerkracht en intern contactpersoon, houdt zich al jaren bezig met boeken over seksuele diversiteit. In deze blog vertelt ze over de functie en het plezier van regenboogboeken op de basisschool en over haar kinderboek ALLEMAAL MEE.

Floortje (12) over het po en vo

povideoervaring leerling

Floortje (12) vertelt hoe haar basisschool en middelbare school aandacht besteden aan seksuele diversiteit. En hoe dat beter kan volgens haar.

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school