pokalendermomentboek

De Kinderboekenweek is een feestelijke week over kinderboeken en lezen. Veel scholen en (school)bibliotheken doen hier aan mee. Ook voor het basisonderwijs zijn er boeken met een lhbti+ thema die geschikt zijn om deze week uit de kast te halen.

Kinderboekenweek 2023: bij mij thuis

Boeken wakkeren het gesprek aan om te vertellen over thuis. Hoe is het bij jou thuis? Wat maakt jouw huis een thuis? Bij iedereen is het thuis anders. Daarin kunnen kinderen veel van elkaar leren.

Bij mij thuis kun je heel ver boven de stad uitkijken. Bij mij thuis vieren we het Suikerfeest. Bij mij thuis wonen twee mama’s. (Kinderboeken.nl)

Via boeken kennismaken met diversiteit

Via boeken kunnen kinderen kennismaken met de diversiteit in de wereld. Ook vinden ze het fijn om zichzelf en hun thuissituatie te kunnen herkennen in een boek. In de Kinderboekenweek kun je boeken in de klas halen die hierover gaan. Lees eens voor over een meisje dat een krokodil voor haar verjaardag vraagt aan haar twee mama’s.

Weet je niet waar je moet beginnen met het zoeken naar een geschikt boek? Het artikel ‘Een lhbti+ boek voorlezen in de klas’ helpt je daarbij op weg. Boeken met het thema gender- en seksuele diversiteit die zijn voorzien van educatief materiaal zoals een lesbrief, spel of kleurplaat vind je ook onder lesmaterialen door bij soort te filteren op ‘boek’.

Twee moeders

Toen (voormalig) leerkracht Hanny Ebbers voor de klas stond was het aanbod aan regenboogboeken veel kleiner dan nu. Zo kwam ze op het idee zelf te gaan schrijven. Haar boek dat verscheen in 2022 gaat over een gezin met twee moeders. Voor de Kinderboekenweek (2022) schreef Hanny een blog ‘ALLEMAAL MEE’ waarin ze vertelt waarom het belangrijk is, voor te lezen uit boeken met een lhbti+ thema. Voorlezen is hartstikke leuk en leerzaam weet ze uit eigen ervaring. Bij Hanny’s boek ‘Allemaal Mee!’ hoort een kleurplaat, memoryspel en lesbrief

Kwartet: met wie woon jij?

Lekker na het lezen een spelletje doen met de klas? Het kwartet Met wie woon jij? sluit mooi aan bij het thema van de Kinderboekenweek en gaat over de verschillende gezinsvormen die er zijn. Wat weten leerlingen van andere gezinsvromen? Verzamel ze allemaal! Het spel dat is ontwikkeld door Stichting School & Veiligheid en gratis te downloaden inclusief lesbrief.

Lekker kleuren

Bij het kwartet Met wie woon jij? zijn kleurplaten gemaakt. Download ze op de kleurplatenpagina Diversiteit van Gendi.

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school