pokalendermomentboek

De Kinderboekenweek is een feestelijke week over kinderboeken en lezen. Veel scholen en (school)bibliotheken doen hier aan mee. Ook voor het basisonderwijs zijn er boeken met een lhbti+ thema die geschikt zijn om deze week uit de kast te halen.

Kinderboekenweek 2023: bij mij thuis

Het thema van de Kinderboekenweek 2023 is ‘Bij mij thuis’ en gaat gaat over diversiteit in thuissituaties. Boeken wakkeren het gesprek aan om te vertellen over thuis. Hoe is het bij jou thuis? Wat maakt jouw huis een thuis? Bij iedereen is het thuis anders. Daarin kunnen kinderen veel van elkaar leren.

Bij mij thuis kun je heel ver boven de stad uitkijken. Bij mij thuis vieren we het Suikerfeest. Bij mij thuis wonen twee mama’s. (Website Kinderboekenweek)

Lezen over diversiteit

Via boeken kunnen kinderen kennismaken met de diversiteit in de wereld. Ook vinden ze het fijn om zichzelf en hun thuissituatie te kunnen herkennen in een boek. In de Kinderboekenweek kun je boeken in de klas halen die hierover gaan. Boeken over seksuele diversiteit bijvoorbeeld, waarin het gaat over kinderen met twee moeders. Aan de hand zo’n verhaal kun je het in de klas daarna hebben over: Met wie woon jij thuis?

Twee moeders

Hanny Ebbers is voormalig leerkracht en schrijver van het boek ‘Allemaal Mee!’ dat gaat over avonturen van kinderen uit een gezin met twee moeders. Voor de Kinderboekenweek (2022) schreef Hanny voor Gendi een blog ‘ALLEMAAL MEE’ waarin ze vertelt waarom het belangrijk is, voor te lezen uit boeken met een lhbti+ thema. Bij Hanny’s boek hoort een kleurplaat, memoryspel en lesbrief

Gebruik regenboogboeken in de Kinderboekenweek

Weet je niet waar je moet beginnen met het zoeken naar een geschikt Regenboogboek? Het artikel ‘Een lhbti+ boek voorlezen in de klas’ helpt je daarbij op weg. Boeken met het thema gender- en seksuele diversiteit die zijn voorzien van educatief materiaal zoals een lesbrief, spel of kleurplaat vind je ook onder lesmaterialen door bij soort te filteren op ‘boek’.

Afbeelding van een getekend huis met een schoorsteen, een vogel op het dak, ramen waarachter je een kat en een plant ziet. Het is een plaatje dat hoort bij het kwartetspel Met wie woon jij? gemaakt door School&Veiligheid. Kwartet: met wie woon jij?

Lekker na het lezen een spelletje doen met de klas? Het kwartet Met wie woon jij? sluit mooi aan bij het thema van de Kinderboekenweek en gaat over de verschillende gezinsvormen die er zijn. Wat weten leerlingen van andere gezinsvromen? Verzamel ze allemaal! Het spel is gratis te downloaden.

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school