gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

Datum
Onderwijs type Kalender-moment
Doelgroep leraar

Na de kerstvakantie breken de zogenaamde Zilveren Weken aan. Een periode waarin er – net als na elke vakantie – vaak onrust heerst in de groep. In de Zilveren Weken sta je stil bij wat er allemaal speelt in de klas. Door aandacht te geven aan de groepsdynamiek werk je aan een positieve sfeer en veilige klas voor alle leerlingen.

Benut de storm

Na de kerstvakantie is er in de groep vaak sprake van een stormingfase. Dat is een van de fasen in het proces van groepsvorming. Door de coronamaatregelen heerst er dit jaar al voor de kerstvakantie in veel groepen ‘storm. In de Zilveren Weken sta je stil bij wat er speelt in ‘je groep en benut je de storm. Blik met elkaar terug; hoe was het afgelopen jaar voor iedereen. En kijk vooruit; hoe zorgen we er samen voor dat we er een mooi nieuw jaar van maken. Bepaal samen met je klas opnieuw de norm en werk aan een fijne en veilige groep.

Online presentatie: ‘Enthousiast de Zilveren Weken in!’

Wil je meer weten over wat er wezenlijk anders is aan groepsvorming halverwege het schooljaar? En hoe je op een praktische manier aan kunt sluiten bij de meest recente wetenschappelijke inzichten? Doe dan mee met de gratis online presentatie van Boaz Bijleveld, auteur van het boek De Zilveren Weken op 17 januari – 15:30u-17:30u. Meer info & aanmelding: Enthousiast de Zilveren Weken in! (School & Veiligheid)

Bevorder de positieve sfeer en veiligheid in de groep

Voor leerkrachten in het primair onderwijs maakte Stichting School & Veiligheid een filmpje over de Zilveren Weken (2020). Marijke van der Zalm, adviseur Pesten – geeft je uitleg over de weken en vertelt wat jij kunt doen in de klas. Bekijk ook de overige doe-, lees- en kijktips voor de Zilveren Weken op de website van School & Veiligheid.

Aandacht voor seksuele diversiteit

De Zilveren Weken staan ook vermeld op de Aan De Slag Kalender. Een kleurige poster gemaakt door Gendi met daarop allerlei (thema)dagen waarop je in de klas kunt werken aan gender- en seksuele diversiteit. Door gedurende het jaar op verschillende momenten hier aandacht aan te schenken werk je aan een groep waarin iedereen zich welkom en prettig voelt. In het artikel Gouden & Zilveren Weken lees je hier meer over en krijg je tips en werkvormen aangereikt.

po/vo/mbohandreikingkalendermoment

Gouden & Zilveren weken

Een veilige sfeer in de klas voor iedereen betekent ook aandacht schenken aan gender en diversiteit. De Gouden en Zilveren weken zijn hier geschikte momenten voor.

potipskalendermomenten

Aan de slag kalender

De ‘Aan de slag kalender’ van Gendi maakt het makkelijk om momenten te vinden waarop je aandacht kunt geven aan gender- en seksuele diversiteit op de basisschool.

Vragen over sociale veiligheid en lhbti+ op school?

Bel met de helpdesk van School & Veiligheid.