gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

lespakketpoposter
  • Vier ook Paarse Vrijdag op jullie school
  • Bestel het gratis Paarse Vrijdag pakket
  • Een initiatief van COC Nederland i.s.m. GSA Netwerk

Op Paarse Vrijdag wordt gevierd dat iedereen uniek en anders is, dat je jezelf mag zijn en dat iedereen op iedereen verliefd mag worden. Ook in het basisonderwijs kun je er feestelijk aandacht aan besteden. Paarse Vrijdag is een initiatief van COC Nederland.

Is Paarse Vrijdag iets voor jullie?

Overleg vooraf met je collega’s en je directeur over Paarse Vrijdag op jullie school. Voor veel basisscholen is Paarse Vrijdag een nieuw fenomeen en het goed daar samen over na te denken. Ook op jouw school zal – zoals juf Petra in de video vertelt – niet iedereen even enthousiast zijn. Als jullie besluiten mee te doen bespreek dan op welke manier je dat wil doen. In alle groepen? Of alleen de bovenbouw? Houden jullie het klein of vieren jullie het groots? Denk na over het informeren en betrekken van ouders? Check de Gendi-tips voor samenwerking.

Posters en materialen

Doen jullie mee? Bestel dan gratis het Paarse Vrijdag pakket met leuke spullen en lesmaterialen via de website van Paarse Vrijdag, een initiatief van COC Nederland i.s.m. het GSA Netwerk. Trek iets paars aan en versier eventueel de school.

 

 

Tips om te doen op Paarse Vrijdag

Ook Gendi biedt inspiratie en (les)materialen om ruimte te geven aan gender- en seksuele diversiteit op school. Ook om mee aan de slag te gaan op Paarse Vrijdag:

  • Lees eens een regenboogboek voor in de klas of laat leerlingen zelf lezen. Vanaf groep 1 tot 8 zijn er boeken die een lhbti+ thema aanraken. Bij sommige boeken zit een lesbrief en/of opdrachten. Lees meer over de functie van regenboogboeken en bekijk de beschikbare titels.
  • Bekijk de Visual van Gendi over Een veilig klassengesprek voeren over gender- en seksuele diversiteit.
  • Ga in gesprek met de klas over gender en seksualiteit, respect, verschillen en overeenkomsten met de (gratis) kletskaartjes Jongens tot en met Meiden.
  • Hang samen met de kinderen de Gendi-poster afgesproken op; een poster die erover gaat dat woorden pijn kunnen doen.
  • Kijk eens rond wat andere scholen doen. Zo beginnen basisscholen in Nijmegen de dag door ’s ochtends vroeg eerst samen de regenboogvlag hijsen.
  • Kijk met de klas de gratis Online gastlessen van Paarse Vrijdag 2021 terug waarin een bekende (ex) topsporter, presentator, cabaretier of andere BN’er vertelt over zijn ervaringen en het belang van jezelf zijn. 

Paarse Vrijdag….en daarna

Het vieren van Paarse Vrijdag op school kan een onderdeel zijn van werken aan een veilige en inclusieve school. Maar met een dag ben je er niet. Het vraagt om aandacht gedurende het hele schooljaar.

In de Zilveren weken – na de kerstvakantie – kun je bijvoorbeeld terugblikken op waar jullie het in de Week Tegen Pesten, de Gouden Weken en met Paarse Vrijdag over gehad. Wat hebben we toen met elkaar afgesproken? En hoe gaan we er samen de rest van het schooljaar een fijne en veilige tijd van maken?

Bestel ook de gratis Aan de slag kalender. Deze poster helpt je herinneren aan themadagen waarop je kunt aanhaken en kunt bedenken wat die dag te maken heeft met respect voor diversiteit, gender- en seksuele diversiteit.

Als kinderen meekrijgen hoe ze respectvol en prettig met elkaar kunnen leven, helpt dat hen de rest van hun leven.

GSA

Paarse Vrijdag wordt sinds 2010 georganiseerd door COC’s GSA Netwerk, en met leerkrachten en scholieren. Een GSA is een groep scholieren die vindt dat iedereen op school de vrijheid heeft om te zijn wie die is, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden. GSA’s organiseren daarvoor activiteiten zoals Paarse Vrijdag, met steun van COC Nederland. Er zijn GSA’s op circa 80 procent van de middelbare scholen in Nederland.

Het thema opnemen in je les (po)

Hoe integreer je gender en seksuele diversiteit op een veilige manier in je les? De Gendi-tips, inspiratie & kennis artikelen en lesmaterialen helpen je daarbij.

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school