gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

poposterlespakket
 • Vier ook Paarse Vrijdag op jullie school
 • Bestel het gratis Paarse Vrijdag pakket
 • Een initiatief van COC Nederland i.s.m. GSA Netwerk

Op Paarse Vrijdag wordt gevierd dat iedereen uniek en anders is, dat je jezelf mag zijn en dat iedereen op iedereen verliefd mag worden. Ook in het basisonderwijs kun je er feestelijk aandacht aan besteden. Paarse Vrijdag is een initiatief van COC Nederland i.s.m. het GSA Netwerk.

Is Paarse Vrijdag iets voor jullie?

Voor veel basisscholen is Paarse Vrijdag een nieuw fenomeen en is het goed daar samen over na te denken. Ook op jouw school zal – zoals juf Petra in de video vertelt – niet iedereen even enthousiast zijn. Overleg vooraf met je collega’s en je directeur over Paarse Vrijdag op jullie school. Als jullie besluiten mee te doen bespreek dan op welke manier je dat wil doen. In alle groepen? Of alleen de bovenbouw? Houden jullie het klein of vieren jullie het groots? Denk na over het informeren en betrekken van ouders? Check de Gendi-tips voor samenwerking.

Tips om (mee) te doen op Paarse Vrijdag

 • Doen jullie mee? Bestel dan gratis het Paarse Vrijdag pakket met leuke spullen en lesmaterialen via de website van Paarse Vrijdag.
 • Trek op de dag zelf iets paars aan en versier eventueel de school.
 • Lees een regenboogboek voor in de klas of laat leerlingen zelf lezen. Vanaf groep 1 tot 8 zijn er boeken die een lhbti+ thema aanraken. Sommigen zijn voorzien van een lesbrief en/of opdrachten. Lees meer over de functie van regenboogboeken en bekijk de beschikbare titels.
 • Ga in gesprek met de klas over gender en seksualiteit, respect, verschillen en overeenkomsten met de (gratis) kletskaartjes Jongens tot en met Meiden.
 • Hang samen met de kinderen de Gendi-poster afgesproken op; een poster die erover gaat dat woorden pijn kunnen doen.
 • Kijk eens rond wat andere scholen doen. Zo beginnen basisscholen in Nijmegen de dag door ’s ochtends vroeg eerst samen de regenboogvlag hijsen.
 • Voor de bovenbouw van de basisschool maakten het COC in 2022 ‘De Grote Paarse Vrijdag Spelshow’. Een educatieve, interactieve quiz over thema’s als jezelf zijn, verliefdheid, vriendschap en familie. Je kunt de quiz met de klas samen (terug)kijken.
 • Kijk met de klas de gratis Online gastlessen van Paarse Vrijdag 2021 terug waarin een bekende (ex) topsporter, presentator, cabaretier of andere BN’er vertelt over zijn ervaringen en het belang van jezelf zijn. 
 • Geef les over seksuele- en genderdiversiteit met behulp van het Astra pakket ontwikkeld door COC’s GSA Netwerk Nederland. in vier lessen maken leerlingen op een speelse en laagdrempelige manier kennis met de onderwerpen seksuele oriëntatie, genderidentiteit en genderexpressie.
 • Bekijk voor jezelf ter voorbereiding op Paarse Vrijdag de Visual Een veilig klassengesprek voeren over gender- en seksuele diversiteit.
 • Lees de Gendi-tips over het thema opnemen in je les.

Paarse Vrijdag….en daarna

Het vieren van Paarse Vrijdag op school kan een onderdeel zijn van werken aan een veilige en inclusieve school. Iets wat gedurende het hele schooljaar om aandacht vraagt. Met één dag ben je er niet. Er zijn een aantal momenten in het jaar die erg geschikt zijn ruimte te geven aan het thema.

In de Zilveren weken – na de kerstvakantie – kun je bijvoorbeeld terugblikken op waar jullie het aan het begin van het schooljaar (de Gouden Weken) en met Paarse Vrijdag over hebben gehad. Wat hebben we toen met elkaar afgesproken? En hoe gaan we er samen de rest van het schooljaar een fijne en veilige tijd van maken?

Bestel ook de gratis Aan de slag kalender. Deze poster helpt je herinneren aan themadagen waarop je kunt aanhaken en iets kunt doen rondom respect voor diversiteit, gender- en seksuele diversiteit.

Als kinderen meekrijgen hoe ze respectvol en prettig met elkaar kunnen leven, helpt dat hen de rest van hun leven.

COC

Paarse Vrijdag wordt sinds 2010 georganiseerd door COC’s GSA Netwerk. Samen met middelbare scholieren en leerkrachten. Inmiddels doen 1700 basisscholen en 1000 middelbare scholen en mbo’s mee. (Bron: COC Nederland)

Het thema opnemen in je les (po)

Hoe integreer je gender en seksuele diversiteit op een veilige manier in je les? De Gendi-tips, inspiratie & kennis artikelen en lesmaterialen helpen je daarbij.

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school