interseksepolesbriefdocumentaireToon nog 1 tags
  • Documentaire (9+) van 7 minuten over intersekse
  • Wen Long (9) vertelt haar verhaal
  • Met lesbrief voor groep 5 t/m 8

Deze zeven minuten durende documentaire gaat over Wen Long (9), een intersekse kind. Ze is geen jongen, maar ook geen meisje. Ze vraagt zich af: waar hoor ik bij? De documentaire is gemaakt zodat de hele wereld ooit weet wat intersekse is.

Meisjesjongensmix (9+) from JEF in de klas on Vimeo.

Hokje man/vrouw

Onze wereld heeft nog steeds erg binaire gendernormen. Man óf vrouw worden vaak nog steeds als de enige mogelijkheid gezien. Maar een groot percentage van de bevolking past niet zomaar precies in één van deze twee hokjes.

Intersekse: een mix van beide

Bij de geboorte van Wen Long was niet te zien of ze jongen of meisje was. Ze is intersekse; een mix van beide. Veel intersekse kinderen worden al op jonge leeftijd geopereerd om ze meer jongen of meisje te ‘maken’. Bij Wen Long is dit niet gebeurd. De documentaire geeft een warm beeld van een speels kind dat gewoon zichzelf wil zijn zonder dat ze het label van man of vrouw op zichzelf moet plakken.

Gendi beveelt aan

Deze korte documentaire kan getoond worden in de klas om leerlingen kennis over te dragen over wat intersekse precies is. Het tonen van ervaringsverhalen van lhbti+-jongeren zorgt voor inleving en empathie bij leeftijdgenoten. Film draagt bij aan bewustwording en respectvol omgaan met elkaar.

Documentaire & lesbrief

De documentaire is gemaakt door Lara Aerts in 2020. Je kunt hem gratis aanvragen bij haar (laraaerts@gmail.com) of huren via Videoland. Bij de documentaire hoort een lesbrief. Vul op de website Jeugdfilm.be je e-mail adres in en je ontvang hem direct in je mailbox.

Bron: J.E.F 


Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school