gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

theatervo/mbointersekse
  • Leert leerlingen wat intersekse is
  • Verschillende intersekse personen vertellen hun verhaal
  • Met educatieve workshop voor scholen

2021 | Zes mensen, van 18 tot 80 jaar en uit alle hoeken van het land, vertellen in de voorstelling X Y WE hun verhaal als intersekse persoon. De voorstelling is bedoeld om kennis over intersekse te vergroten en het vaak kenmerkende stilzwijgen daaromheen te doorbreken.

X Y WE

X Y WE is een theatercampagne over intersekse. Het bestaat uit de solo-voorstelling X Y I van Marleen Hendrickx, en haar groepsvoorstelling X Y WE met 5 andere intersekse mensen tussen 18 en 80 jaar die een inkijk geven in het leven van een intersekse persoon.

190.000 Nederlanders en 125.000 Belgen zijn intersekse personen: mensen die geboren zijn met een lichaam dat niet voldoet aan de normatieve definitie van man of vrouw.

Educatie

De voorstelling X Y I of X Y WE wordt ook gespeeld op scholen en kan geboekt worden samen met een educatieve workshop. Daarin komen op een speelse manier vragen aan bod waarbij het publiek langzaam deelnemer wordt in plaats van enkel aanschouwer.

  • Hoe voel je je? Man/vrouw/ geen van beide? En waarom?
  • Hoe sterk bepaalt gender onze identiteit?
  • Wat neem je mee vanuit de voorstelling?

“Het is beter als je tegen niemand zegt wat je hebt”, kreeg ik van jongs af aan te horen. Zo nestelde zich een steeds groter wordend geheim in mijn hoofd. Hoe voelt dat als je niet mag zijn wie je bent? (Marleen Hendrickx, theatermaker en danser)

Gendi beveelt aan 

Door de combinatie van de voorstelling en de interactieve educatie achteraf kun je samen met je leerlingen nadenken over hun visie en ideeën over het thema van de voorstelling. Er is ruimte om vragen te stellen en ervaringen te delen. Theater kan via inlevingsvermogen en empathie de houding van mensen verbeteren ten aanzien van een minderheidsgroep. Wil je hier meer over weten of overweeg je theater in te zetten bij jullie op school? Lees dan het artikel van Gendi over Theater & School. 


 

Vragen over sociale veiligheid en lhbti+ op school?

Bel met de helpdesk van School & Veiligheid.