gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

voleesboek 14+
  • Lezen voor de lijst 14+
  • Met lesvragen van de Jeugdbibliotheek

2015/1999 | De 18-jarige Tycho wordt in een Amerikaans zomerkamp voor het eerst hevig verliefd. Een tijdloos boek, tweede van een trilogie, dat door docent Judith de Lang wordt getipt voor 3 havo/vwo.

De eerste grote liefde

Tycho Zeling is achttien en heeft net eindexamen gedaan. Hij vertrekt hij naar Amerika, waar hij gaat helpen in een internationaal kinderkamp. Op Schiphol komt hij de Noorse Oliver tegen: een achttienjarige voetballer die op weg is naar hetzelfde kamp. De jongens sluiten onmiddellijk vriendschap. Maar dat hun bluegrasszomer zo levensveranderend wordt, vermoeden ze dan nog niet.

‘De dagen van de bluegrassliefde’ gaat over de eerste grote liefde. Wat je doet met keuzes waar je soms voor komt te staan: vechten of volgen – aanvallen of verdedigen – stilstaan of meebewegen?

Oliver – Bluegrassliefde – Ons derde lichaam

Edward van de Vendel schreef De dagen van de bluegrassliefde al in 1999, dat werd beloond met een Gouden Zoen voor de beste jeugdroman (juryrapport: literair en psychologisch uiterst knap, plus bijzonder leesbaar en spannend). Het verhaal bleek tijdloos, waardoor er in een 2006 een vervolg op kwam: ‘Ons derde lichaam’ en in 2015 de prequel: ‘Oliver’ (bekroond met een Gouden Lijst).

Waar Bluegrassliefde vooral ‘liefde’ als thema heeft en Ons derde lichaam ‘vriendschap’, zou je kunnen zeggen dat Oliver vooral gaat over ‘familie’.

Bluegrassliefde in de klas

‘De Jeugdbibliotheek’ schaart Bluegrassliefde onder ‘Lezen voor de lijst’ en heeft lesopdrachten voor niveau 1 & 2.

Docent Nederlands Judith de Lang schreef over dit boek in een bijdrage voor het maandblad Van12tot18 (juni 2017). Zij deed dit op uitnodiging van Stichting School & Veiligheid, die de gastredactie voerde van dit themanummer over seksuele diversiteit.

Judith vindt dit boek geschikt om te gebruiken in klas 3 van havo/vwo. “Natuurlijk laten de jongens omstandig hun afschuw blijken bij de expliciet-erotische passages (je hoeft niet alles te lezen!) , maar evengoed luisteren ze met rode oortjes, is mijn ervaring. Het plezierige voor de leerlingen van voorlezen is dat zij geen kleur hoeven te bekennen. Ze hoeven geen verantwoordelijkheid te nemen voor dit boek en thema; immers, dit is de keuze van de docent.”

 

 

Specificaties van de trilogie

Auteur: Edward van de Vendel
Leeftijd: 14+

Titel: Oliver
isbn: 9789045116136
Jaar van uitgave: 2015
Uitgeverij: Querido

Titel: De dagen van de bluegrassliefde
isbn: 9789045117331 / 978-90-451-0318-1
Jaar van uitgave: 1999, update 2015
Uitgeverij: Querido

Titel: Ons derde lichaam
isbn: 90-451-0316-8
Jaar van uitgave: 2006
Uitgeverij: Querido (hier alleen nog als luisterboek)

Vragen over sociale veiligheid en lhbti+ op school?

Bel met de helpdesk van School & Veiligheid.