gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

prentenboekpo

2011 | In dit prentenboek komt holebi ouderschap aan bod op een speelse en begrijpelijke manier. De mama’s van Sterre kan worden voorgelezen, maar kan door het eenvoudige taalgebruik ook door jonge lezers zelf worden gelezen. De fantasierijke tekeningen zijn af en toe bijna zoekplaten waarop kleuters kunnen meekijken en op zoek kunnen gaan naar komische details.

 

Niet gek, maar anders

Sterre houdt heel veel van haar juf. Als ze het op een dag in de klas gaan hebben over wat de papa’s van de kinderen voor werk doen, voelt ze zich bedrukt. Sterre heeft geen papa. Als ze aan de beurt is om te vertellen, vraagt de juf aan haar wat voor werk haar mama doet. Sterre vraagt welke mama juf bedoelt, en dan moeten alle kinderen heel hard lachen. Juf legt uit dat Sterre inderdaad twee mama’s heeft en geen papa. Max vindt het maar gek. Juf legt uit dat het niet gek is, maar ánders. Dan mogen alle kinderen bedenken wat wél echt gek is en wordt het een dolle boel in de klas.

Anders en mooi

Via deze omweg is de boodschap van de juf: “Soms zijn dingen die anders zijn, heel mooi.”

Het verhaaltje is doeltreffend; de wereld die wordt verbeeld is veilig en fijn. De meeste kinderen zullen de fantasierijke platen in dit boek mooi en interessant vinden, want er valt van alles op te zien en aan te beleven. Sympathiek is dat de mama’s van Sterre er op de tekeningen ‘lekker lesbisch’ uitzien. Dit boek lijkt me waardevol om kinderen al jong te leren dat er meer is op de wereld dan peper- en zoutstelletjes.

Bron: recensie van Connie van Gils voor het homo/lesbisch informatiecentrum Ihlia (recensie niet meer online).

Kleurplaat & audio

Voor de kleurplatenpagina van Gendi maakte illustratrice Tinne van den Bossche een kleurplaat van Sterre met haar mama’s en haar konijn.
In 2020 werd het verhaal voorgelezen als luisterverhaal. Fijn luisteren tijdens het kleuren.

Auteurs: Gea van Beuningen & Tinne van den Bossche
ISBN: 9789490952143
Uitgeverij: Kartonnen Dozen
Jaar: 2011 (2e druk paperback, 2013)

Vragen over sociale veiligheid en lhbti+ op school?

Bel met de helpdesk van School & Veiligheid.