gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

poprentenboek

2013 | Zo kan het ook gaan: vader en moeder gaan scheiden en worden allebei weer gelukkig met een nieuwe man. Helder, simpel en positief prentenboek.

Het verhaal

De ouders van Sander en Julia gaan scheiden. Dat is schrikken, maar komt goed. Moeder is al snel verliefd op een nieuwe man. Maar met vader is iets raars aan de hand. Hij doet geheimzinnig. De kinderen verzinnen enge ziektes en misdaadverhalen.

Totdat papa zijn geheim mee naar huis neemt: Luuk! Julia is blij dat papa weer gelukkig is. Sander is niet blij want op school wordt het woord ‘homo’ gebruikt om te pesten.

Gelukkig hoeft de juf in de klas alleen maar even uit te leggen dat ‘homo’ in het Latijn ‘mens’ betekent waardoor de kinderen direct ophouden met plagen. En het helpt dat Luuk een stoere motoragent is…

Het gebruik

Dit prettig getekende en goed geschreven boekje heeft uitgeverij De Vier Windstreken laten vertalen uit het Italiaans. Nergens is echter een on-Nederlands element te vinden.

Voor kleuters is het een prima voorleesboekje (in één keer uit te lezen).
Voor beginnende lezers uit groep 4 is de thematiek ook nog geschikt.

In de kring

In de klas is dit verhaal goed te gebruiken om voor te lezen in de kring (de plaatjes zijn groot genoeg om van een afstandje te zien) en is daarmee een prima gespreksstarter. Bijvoorbeeld:
• “Kennen jullie iemand met 2 vaders?”
• “Gebruiken jullie het woord homo ook wel eens om te pesten?”
• “Wat zouden jullie er van vinden als er morgen een nieuw meisje in de klas komt die twee moeders heeft? Of als de gescheiden vader van een vriendinnetje met een man gaat trouwen?”

Twee kleurplaten

Voor de kleurplatenpagina van Gendi heeft uitgeverij De Vier Windstreken twee kleurplaten laten maken van dit boekje: een van de klas en een van ‘de introductie’.


Auteur:s Francesca Pardi & Desideria Guicciardini
ISBN: 9789051163162
Soort prentenboek, hardback
Uitgever: De Vier Windstreken
Jaar van uitgave: 2013

Vragen over sociale veiligheid en lhbti+ op school?

Bel met de helpdesk van School & Veiligheid.