gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

leesboek 15+vo/mbo
  • Roman 15+, voor volwassenen en literairgevoelige jongeren
  • Met lesvragen van de Jeugdbibliotheek

1996 | Ted van Lieshout schreef deze gedeeltelijk autobiografische roman over zijn gestorven broertje die (ook) homoseksueel was.

Korte inhoud

Maus en Luuk zijn broers. Maar Maus is ziek en gaat dood als hij 14 jaar is. Moeder wil na een jaar alle spullen van Maus verbranden, maar Luuk redt het dagboek van zijn jongere broer door er zelf in te gaan schrijven: nu is het zíjn eigendom. Door in het dagboek te schrijven, te lezen en het te voorzien van commentaar, gaat hij postuum een gesprek aan met zijn broer, waarvoor tijdens diens leven weinig gelegenheid was. De onthulling dat Maus homo was, geeft Luuk de moed te erkennen dat hij ‘ook zo’ is en de durf er voor uit te komen.

Deels autobiografisch

In het oeuvre van Ted van Lieshout neemt Gebr. een belangrijke plaats in; het is het deels autobiografische verhaal over het verlies van zijn eigen broer. Kun je nog een broer zijn als je broer dood is? Ook was het voor Van Lieshout lange tijd zijn manier om aan lezers duidelijk te maken dat hij homoseksueel is.

In de klas

‘De Jeugdbibliotheek’ schaart Gebr. onder ‘Lezen voor de lijst’ en heeft lesopdrachten voor niveau 2, 3 en 4.

Gebr. is een roman voor volwassenen en tamelijk rijpe en literairgevoelige jongeren vanaf ongeveer 15 jaar. Het boek is vertaald in het Engels, Frans, Duits, Italiaans, Koreaans, Zweeds, Noors, Deens en Ests en won de Zilveren Zoen en de Duitse Jeugdliteratuurprijs.

Impact

Lees hier de (positieve) impact die het-verplicht-lezen-van-een-vervelend-boek had op de 15-jarige Eva.

Auteur: Ted van Lieshout
ISBN: 9789025749798
Uitgeverij: Gottmer (2011)
Jaar van eerste uitgave: 1996

Regenboogboeken

Vragen over sociale veiligheid en lhbti+ op school?

Bel met de helpdesk van School & Veiligheid.