gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

leesboek (8-12 jaar)lesmateriaaltranspoToon nog 1 tags
  • Gratis lespakket bij het boek Gelukkige Vaderdag, Silvie
  • Lesideeën om kritisch met kinderen na te denken over genderrollen
  • Basisonderwijs groep 5 t/m 8 

2017 | Kinderen komen steeds meer in aanraking met transgender leeftijdsgenoten en volwassenen. Daar hebben ze vragen bij. De een wat meer dan de ander. Ben jij een echte vrouw? Een echte man? Of geen van beide? Met dit lespakket en het gelijknamige boek kun je de juiste informatie geven aan je leerlingen en gesprekjes voeren over dit thema in de klas.

Gendi beveelt aan 

Dit materiaal geeft je handvatten om aan de slag te gaan met het thema (trans)gender. Ook wanneer je er zelf nog niet zo bekend in bent. Je kunt eerst rustig de tips en handvatten doornemen om hier meer vertrouwd mee te raken. Wil je meer tips over hoe je vervolgens zo’n gesprek veilig kunt voeren in de klas? Ga dan naar ‘Een veilig klassengesprek voeren’. 

Het boek

Brigitte Minne schreef het boek ‘Gelukkige Vaderdag, Silvie’. Dit boek gaat niet alleen over het transgender zijn van Zita’s ‘papa’. Het gaat ook over je gekke zelve zijn en over vriendschap.  

Thomas is een transgender, papa. Je weet wel, een man die zich vrouw voelt. Hij wil als vrouw verder en kleedt zich ook zo. Hij is nu een zij en ze heet Silvie. (Uit: gelukkige Vaderdag Silvie lespakket)

Lespakket

Bij het boek is een lespakket verschenen. Het geeft leuke ‘lesprikkels’ om het thema gender te behandelen in de klas. Hoe leg je je bijvoorbeeld aan leerlingen uit wat transgender? Het geeft tips om gesprekjes te voeren over gender en jongens- en meisjesdingen en het bevat een quiz over kleding. Je kunt er eenmalig een les aan besteden of regelmatig voorlezen uit het boek en de lesprikkels vaker gebruiken.

Waarom vinden we een man in een jurk eigenlijk vreemd? En een vrouw in een broek niet? (Uit: gelukkige Vaderdag Silvie lespakket)


Vragen over sociale veiligheid en lhbti+ op school?

Bel met de helpdesk van School & Veiligheid.