gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

prentenboekgastlespo

Koning & Koning is een hedendaagse klassieker. Bij het boek hoort een website met lesmateriaal, kleurplaten en nog veel meer. De makers geven bovendien gastlessen.

Het verhaal

Er was eens een kroonprins die geen zin had om te trouwen. Maar dat kan natuurlijk niet. Als een kroonprins ooit koning wil worden, dan moet hij getrouwd zijn. Dus ging de oude koningin, die eindelijk wel eens met pensioen wilde gaan, op zoek naar een geschikte partner voor haar zoon.

De prins kijkt zijn ogen uit naar de prinsesjes die van heinde en ver langs komen paraderen. Maar hij wordt pas echt blij als hij de knappe broer ziet van een van de prinsessen. Het volk krijgt z’n sprookjeshuwelijk: twee prinsen die elkaar eeuwig trouw beloven en nog lang en gelukkig leven!

Wereldwijd succes en… tumult

Koning & Koning sloeg wereldwijd zo goed aan dat het inmiddels in 12 talen is vertaald. Diverse theaterproducties zijn gemaakt; in Nederland speelde Studio De Bakkerij de schoolvoorstelling ‘Spelen met de koningin’; in Argentinië bestaat al jaren een succesvol poppenspel op basis van het boek; het verhaal gaat in Engeland langs scholen als ‘Happily Ever After’; het Nationaal Ballet van Mexico danste het verhaal in 2018 in de voorstelling ‘Rey y Rey’.

Toch was er ook kritiek. Sommige mensen vinden dat seksuele diversiteit absoluut niet in een prentenboek thuishoort. In Amerika is/was dit prentenboek zelfs verbannen! In Nederland vinden velen juist dat het in iedere kleuterklas hoort te staan.

Lesmateriaal bij het boek

Omdat de makers van het boek zo veel aanvragen kregen voor nieuwe boeken, besloten zij vanaf 2013 over te gaan tot een herdruk in eigen beheer. Daarbij bouwden ze een uitgebreide website met diverse lessuggesties zoals vragen over het verhaal en knutselopdrachten. Ook maakte de tekenares mooie kleurplaten en een kleurplaat-slinger.

Doen met het boek:

  • het boek ‘gewoon’ voorlezen;
  • daarbij knutselen of een gesprekje beginnen of kleuren (zie de lessuggesties);
  • Studio De Bakkerij komt de musical op school uitvoeren;
  • Linda of Stern komen een gastles geven (zie hieronder).

Gastlessen

Linda de Haan & Stern Nijland vinden het allebei leuk om met een klas aan de slag te gaan of te vertellen over hun werk. De invulling van het lesbezoek kan in overleg met de school plaatsvinden; waarbij diversiteit uiteraard een belangrijk onderdeel is. Het is bijvoorbeeld leuk om met de leerlingen iets te maken dat na het bezoek nog tentoongesteld kan worden in het klaslokaal. Je kunt een gastles van Linda of Stern boeken via de website van Koning & Koning of via de Schijverscentrale.

Boek bestellen

Wil je het boek kopen en wil je daar een eigen tekstje in of een tekeningetje van de illustratoren? Bestel het boek dan via hun website, daar is ook te zien waar het nog meer te koop is.

Auteurs: Linda de Haan & Stern Nijland
Uitgeverij: in 2000 uitgeverij Gotmer / in 2013 uitgeverij Heerlijk (eigen beheer)
ISBN: 978 90 9027572 7

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school