gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

poprentenboek

2016 | Prentenboek over twee ridders die voor een kindje zouden willen zorgen. Maar waar vind je een baby? Boek met lesbrief en kleurplaat, van de makers van Koning & Koning.

Er mist iets…

Ridder Lance & Ridder Lot wonen heel gelukkig samen. Toch ontbreekt er iets in hun veel te grote kasteel. Maar wat of wie…? Verschillende opties passeren de revue tot ze het antwoord weten: ze missen een kindje! Er volgt en grappige en lange zoektocht naar een kleine baby. Ze zoeken in de moestuin, ze zoeken op alle markten van het land, ze vliegen zelfs naar het land van de kangoeroes. Alle buidels zijn leeg of er zitten babykangoeroes in.
Wanneer de ridders de moed bijna opgeven bonkt er plotseling iemand op de poort van het kasteel…

Zoekboek

Linda de Haan, illustratrice van de klassieker Koning & Koning heeft met Lance & Lot weer een heerlijk prentenboek neergezet. Het verhaal en de illustraties zijn weer vrolijk en kleurrijk. Veel pagina’s fungeren als zoekplaat: waar heeft het muisje zich verstopt? Ridder Lance is een blonde kaaskop met een fijne bloemetjesbroek, terwijl Ridder Lot zwarte krulletjes en een tintje heeft: een prettig divers koppel.

Rijke thematiek

Leuk aan dit boek is dat je qua thematiek verschillende kanten op kunt, als je wilt. Natuurlijk is er het feit dat twee mannen samenwonen (seksuele diversiteit). Het gaat over adoptie; kun je voor een kindje zorgen als je dat zelf niet kunt ‘maken’? Waar komen baby’s eigenlijk vandaan – ooievaars en kolen vallen af. Maar in hun zoektocht naar dat-wat-ze-missen, komt ook gewoon een spelletje voorbij over de eigenschappen van dieren.

Lesbrief & kleurplaat

Lance & Lot hebben hun eigen website. Hierop vind je een lesbrief, knutsel-tips en een mooie kleurplaat van de ridders met hun baby. En iedereen die een felicitatie stuurt aan de ridders, krijgt een kaartje terug!

De ‘echte’ Lance & Lot

De echte ridders achter dit verhaal heten Tim & Steven. Bij hun trouwerij werd voorgelezen uit het boek Koning & Koning. Maar toen zij een aantal jaar later een zoontje adopteerden, hadden de twee koningen nog géén kindje gekregen. Andere prentenboeken waarin hun zoon zijn familie kon herkennen, waren er ook nauwelijks. Daarom besloten de papa’s om samen met Linda de Haan, de illustratrice van Koning & Koning, het boek te maken dat ze zochten.

Titel: Lance & Lot zoeken zich rot
Auteur: Linda de Haan (naar het verhaal van Tim en Steven)
ISBN: 978 90 216 7659 3
Uitgeverij: Ploegsma
Jaar: 2016
Website: www.lance-lot.info

Vragen over sociale veiligheid en lhbti+ op school?

Bel met de helpdesk van School & Veiligheid.