voonderzoeklespakketlhbti+Toon nog 1 tags
  • Lezen over diversiteit in de liefde
  • Lessenserie voor het vak Nederlands
  • Voor leerlingen in leerjaar 2 en 3 (vmbo-tl, havo, vwo, gymnasium)
  • Onderzoeksproject (RUG)

Lief Liever Liefst is een lesprogramma voor het vak Nederlands waarbij leerlingen boekfragmenten lezen over seksuele diversiteit. Aan het lesprogramma is een wetenschappelijk onderzoek gekoppeld uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen.

Beschrijving

In de lessenserie Lief Liever Liefst lezen leerlingen fragmenten uit jeugdboeken over liefde tussen twee jongens of twee meisjes. Docenten krijgen voorafgaand aan de lessenserie online informatie en instructie voor het werken met het lespakket.

Inhoud

Het lespakket van ongeveer 6 kant-en-klare lessen bestaat uit fragmentenboekjes en opdrachtenboekjes. Scholen ontvangen daarnaast een boekenpakket en een docentenhandleiding (inclusief tips met betrekking tot praten over seksuele diversiteit in de klas).

Doelgroep

Leerlingen uit leerjaar 2 of 3 (vmbo-t, havo, vwo of gymnasium)

Doel

Het doel van het leesproject is om uit te zoeken of het lezen van jeugdliteratuur(fragmenten) over seksuele diversiteit en de bijbehorende opdrachten, een positieve invloed hebben op het denken en de houding van jongeren ten opzichte van diverse vormen van liefde.

Ontwikkelaars

Het project is ontwikkeld door onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met de culturele en maatschappelijke instellingen Stichting Lezen en COC Nederland en docenten. Het project krijgt steeds meer landelijke bekendheid en wordt gesteund door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Meedoen?

Momenteel is de ontwikkeling van het project in een vergevorderd stadium. Scholen kunnen in september aan de start van het nieuwe schooljaar (2022-2023) voor de laatste keer kosteloos meedoen aan het project. Informatie over deelname vind je op de website van van de Rijksuniversiteit Groningen. Vragen en of aanmelden kan door een mail te sturen naar  LiefLieverLiefst@rug.nl

Download de Uitnodigingsbrief aan docenten Nederlands (Word)

Een veilige school, ook voor lhbti+ leerlingen.