gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

lesbriefleesboek 10-12 jaarpo
  • Kinderboek 10 - 12 jaar
  • Met diverse (gratis) lessen en opdrachten

2012 | Humoristisch kinderboek over het ontdekken dat je ‘anders’ bent. De auteur kaart dit op een slimme manier aan. Niet door zich te focussen op culturele achtergrond of handicap maar door iets waar ieder kind zich mee wil identificeren: de hoofdpersoon valt omhoog.

Het verhaal

Imke is een heel gewoon, doodnormaal, bovenstebraaf kind. Op het randje van saai, vinden de meesten, en dan nog wel aan de foute kant van dat randje. Maar dat blijkt toch niet helemaal te kloppen. Want wanneer ze op een dag uit haar bed valt, komt ze niet op de grond maar op het plafond terecht. Dat is niet naar de zin van de natuurwetpolitie en dus zetten die een verhaal in werking met achtervolgingen, actie, onverwachte vriendschappen en veel letters die moedig op hun plaats proberen te blijven staan in een boek dat af en toe over de kop gaat.

Toepassing

Het boek Plafondmeisje is een kinderboek, waarbij uitgeverij Clavis een verdiepend lespakket aanbiedt (gratis te downloaden). Met de verwerkingsopdracht kun je het boek 10 dagen lang gebruiken als leidraad om het onderwerp goed in te bedden in de klas. Je kunt ook kiezen om alleen een losse opdracht te doen.

Te gebruiken vanaf groep 6.

Doel

Het bespreken van ‘anders zijn’. Ook competenties als begrijpend lezen en inlevingsvermogen kunnen met het lespakket worden aangesproken.

Tijdsinvestering

Voorbereidingstijd: ongeveer een uur om het lespakket door te lezen en te bedenken welke opdrachten je wil doen. Bij sommige opdrachten moet je iets printen, of een gesprek voorbereiden.

Uitvoering: de opdrachten zelf verschillen van een half uur tot een halve dag.

Aan de slag

Dit materiaal bevat de volgende onderdelen:

Gendi beveelt aan

Op humoristische en luchtige manier wordt ‘anders zijn’ ter sprake gebracht. Door leerlingen vanaf jonge leeftijd te leren dat iedereen anders is en dat je dat moet vieren, zet je een positief klassenklimaat neer. Hier heb je het hele schooljaar profijt van.

 

Productgegevens

Titel: Plafondmeisje
Auteurs: Fran Bambust (tekst), An van Dooren (illustraties), Steven De Baerdmaeker (lespakket)
Uitgeverij: Clavis
Jaar van uitgave: 2012
isbn: 9789044817201
Leeftijd: 10 -12 jaar

Vragen over sociale veiligheid en lhbti+ op school?

Bel met de helpdesk van School & Veiligheid.