Minister Dennis Wiersma vindt dat iedere leerling zich veilig en vrij moet voelen op school. “Gelukkig voelen de meeste leerlingen zich veilig op school, maar ik vind dat er meer moet gebeuren voor die tienduizenden leerlingen die zich niet veilig voelen. Daarom neem ik extra maatregelen, zodat de situatie verbetert.”

Dennis Wiersma, minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs
Beeld: ©RVD Valerie Kuypers en Martijn Beekman

Geen vrienden met lhbt leerlingen

Vorig jaar voelden 9 op de 10 leerlingen zich (heel) veilig op school. Dat betekent ook dat 1 op de 10, dus tienduizenden leerlingen, zich niet veilig en vrij voelen.

Lhbt-leerlingen voelen zich minder veilig dan in 2018, en zij worden vaker opzettelijk lastiggevallen. Leerlingen willen ook minder graag vrienden zijn met lhbt-leerlingen en het minst graag met transgendermeisjes.

Meldpunt en meldplicht

Omdat elke leerling zich vrij en veilig moet kunnen voelen op school, komt er een meldpunt voor leerlingen en ouders, een meldplicht voor scholen bij ernstige incidenten en gaat de Inspectie eerder en harder ingrijpen. Dat is nodig, omdat nog altijd tienduizenden leerlingen worden gepest en lastiggevallen. ‘Dat raakt me heel erg, en het maakt me strijdbaar’, aldus minister Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs).

Bron: Rijksoverheid.nl


 

Lees ook:

vo/mboonderzoeklhbti+

Wat maakt het verschil?

Lhb-jongeren ervaren meer welzijnsproblematiek dan hetero jongeren. Ze worden vaker gepest op school en voelen zich minder geaccepteerd. Ook door leraren. Dit blijkt uit onderzoek van het van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

po/vo/mboverdieping

Maak melden pesten makkelijker

Met deze tips wijs je (lhbti+) leerlingen die worden gepest de juiste weg.

handreikingvo/mbo

Ondersteuning lhbti+leerlingen

Het hoeft voor jou als leerkracht niet moeilijk te zijn om aandacht te hebben voor lhbti+-leerlingen. In de flyer van Movisie staan handige tips om deze kwetsbare jongeren te ondersteunen.

Een veilige school, ook voor lhbti+ leerlingen.