pokalendermomentburgerschap

Het vieren van Paarse Vrijdag op school kan een onderdeel zijn van werken aan een veilige en inclusieve school. Iedereen zal zich veiliger voelen op een school waar je jezelf kunt zijn en er respect is voor verschillen. Paarse Vrijdag is een initiatief van COC Nederland en wordt elk jaar in december gevierd. Zes tips om ervoor te zorgen dat het respectvol en veilig verloopt.

Wel of niet meedoen?

Voor veel basisscholen is Paarse Vrijdag een relatief nieuw fenomeen. Sommigen zullen meteen enthousiast zijn om mee te doen, anderen wellicht minder. Het is goed om er samen over na te denken en zorgen voor een goede voorbereiding.

6 tips ter voorbereiding

 1. Overleg altijd samen met je collega’s en de schoolleider over Paarse Vrijdag op jullie school. Wat houdt Paarse Vrijdag precies in? Waarom willen jullie meedoen? Op de website van Paarse Vrijdag vind je inspiratie video’s waarin leerkrachten hierover vertellen. Bekijk de Gendi-tips voor samenwerking met je collega’s.
 2. Onderzoek of het op jullie school veilig genoeg is om mee te doen. Hang de thermometer uit! Hoe staan leerlingen, ouders en personeel tegenover het onderwerp en het vieren van Paarse Vrijdag? Wat zijn eventuele bezwaren?
 3. Betrek ouders en informeer ze over Paarse Vrijdag. De Paarse Vrijdag organisatie biedt informatie om met ouders in gesprek te gaan en hen te informeren.
 4. Besluiten jullie niet mee te doen? Dan is daar vast een goede reden voor. Ga na wat nodig is om de veiligheid op dit vlak te vergroten op school en wellicht doen jullie volgend jaar wel mee.
 5. Besluiten jullie wel mee te doen? Bespreek dan op welke manier:
  • Wat willen jullie bereiken met de dag?
  • Doen alle groepen mee? Of alleen de bovenbouw?
  • Houden we het klein of vieren we het groots?
  • Wat gaan we precies doen? Bekijk de Les ideeën voor Paarse Vrijdag die Gendi voor je op een rijtje heeft gezet.
 6. Evalueer na afloop hoe het is gegaan en neem de uitkomst mee voor een volgende keer.

Een succes als het voor iedereen veilig voelt

Gender- en seksuele diversiteit is een onderwerp dat de gemoederen bezig houdt. In de maatschappij en op school. Ook het organiseren van Paarse Vrijdag kan weerstand en negatieve reacties losmaken. Paarse Vrijdag kan alleen een succes zijn als het voor iedereen veilig voelt. Een sociaal veilige school is de basis voor dit soort activiteiten. Bereid een dag als deze goed daarom goed voor en onderzoek of jullie school er klaar voor is om mee te doen. Het artikel Een succesvolle Paarse Vrijdag van Gendi geeft je aandachtpunten om dit te doen.

Paarse Vrijdag….en alle dagen daarna

Met één dag ben je er niet. Respect voor diversiteit is iets wat het hele schooljaar om aandacht vraagt. Er zijn een aantal momenten in het jaar die erg geschikt zijn om hier ruimte aan te geven. De Aan de slag kalender laat alle themadagen en -weken zien waarop je kunt aanhaken om er in de les aandacht aan te besteden. Bestel de gratis kalender in posterformaat in de webshop van School & Veiligheid.

Advies en veelgestelde vragen

Op de website www.paarsevrijdag.nl vind je FAQ’s die antwoord geven op vragen als Wat is Paarse Vrijdag? Kan ik het ook op een andere dag vieren?
Wil je advies over sociale veiligheid in relatie tot Paarse Vrijdag of heb je een andere vraag? Neem dan gratis contact op met het Adviespunt van School & Veiligheid.

Een veilige school, ook voor lhbti+ leerlingen.