Coming Out Dag (po | vo | mbo)
Op Coming Out Dag wordt zichtbaarheid gegeven aan jezelf zijn en veilig kunnen en durven uitkomen voor wie je bent en op wie je valt. Veel scholen met een actieve GSA (Gender- and Sexuality Alliance) doen mee aan deze dag en laten de regenboogvlag wapperen. Hoe zorg je dat het veilig verloopt?
Dag om sociale acceptatie te vergroten
Coming Out Day vond voor het eerst plaats in 1988 in de Verenigde Staten en wordt sinds 2009 ook in Nederland gehouden. Toen riep toenmalige minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ronald Plasterk de datum 11 oktober uit tot Nationale Coming Out Dag in Nederland om daarmee de sociale acceptatie voor lhbti te bevorderen. Scholen en GSA’s vragen met het vieren van Coming Out Dag hier aandacht voor. Dat leerlingen op school veilig kunnen uitkomen voor wie ze zijn en op wie ze vallen.
Uitkomen voor je seksuele voorkeur
Uitkomen voor jezelf is voor velen een beladen en gevoelig onderwerp. Vaak is het een proces van jaren om uit te vogelen wat je seksuele voorkeur is en hoe je jezelf wil uiten. Tenminste, als je geen cisgender heteropersoon bent. Dat heeft te maken met de (onzekere) zoektocht naar een belangrijk deel van je identiteit. Die voor een jongere ook nog eens plaatsvindt in de puberteit, een fase waarin toch al zo veel verandert. Als je (eindelijk) weet wie je bent en op wie je valt dan is het wel zo prettig dat je dit veilig kunt delen! Maar ook dan ben je er als jongere nog niet, want waar, wanneer en hoe kom je uit voor jezelf? Is het veilig om er thuis voor uit te komen? Op school? Op je bijbaantje en wat te denken van op de sportclub?
Het verhaal van Jill
Bekijk het verhaal dat Jill (22) ons vertelde. Over haar coming out op school.
Aandacht voor veiligheid van lhbti+ leerlingen
Helaas is het nog altijd op veel scholen voor lhbti+ leerlingen niet veilig. Onderzoeken zoals de Veiligheidsmonitor laten nog steeds zien dat lhbti+ leerlingen vaker (online) gepest worden en te maken hebben met fysiek geweld. Dat maakt uitkomen voor je gender of seksuele voorkeur en durven zijn wie je bent daarom niet makkelijk.
Veilig vieren op school
Willen jullie aandacht besteden aan Coming Out Dag dan is het goed je dit te realiseren én te zorgen dat alles voor iedereen veilig verloopt. Hier kun je aan denken:
- Ga met het team na of het vieren van Coming Out Dag past bij jullie school en het schoolbeleid? Is gender- en seksuele diversiteit een onderwerp van gesprek en komt het gedurende de rest van het jaar ook aan bod in de lessen? Hoe verhoudt het thema zich tot jullie leerlingenpopulatie?
- Doen jullie mee? Bespreek dan tijdig binnen het team en met schoolleiding hoe jullie Coming Out Dag willen vieren. Ideeën om te vieren zijn bijvoorbeeld het gezamenlijk hijsen van de Progressvlag, de GSA in klassen iets te laten vertellen over het belang van deze dag, een gastspreker of theatergezelschap uitnodigen of leraren zelf in hun klassen er aandacht aan laten besteden.
- Bespreek met elkaar op welke manier jullie leerlingen en ouders betrekken. Dat kan bijvoorbeeld door tijdig te overleggen met jullie GSA. Informeer ouders op tijd via de nieuwsbrief of een speciale ouderbrief. SchoolsOUT heeft voor (Nijmeegse) scholen een voorbeeldbrief gemaakt.
In de klas
Als leraar kun je met deze dag laten merken dat iedereen welkom is in jouw klas en dat jij ervoor open staat. Bijvoorbeeld door een poster met een lhbti+ thema op te hangen in de klas of maak een kleurenprintje van de fotostrip over Coming out en deel hem uit.
Wil je er in de les aandacht aan besteden? Bekijk dan met je leerlingen een film of documentaire rondom coming out. Of lees een fragment uit een lhbti+ boek voor. Zie (les)materiaal en inspiratie op Gendi. Naar aanleiding daarvan kun je met de klas een gesprek voeren: ‘Kun je op deze school jezelf zijn?’, ‘zou jij durven uitkomen voor je seksualiteit of genderidentiteit?’, ‘hoe zou je reageren als een klasgenoot uit de kast komt?’. Gendi helpt je op weg met Gendi-tips voor het voeren van een veilig gesprek in de klas.
Benut deze dag ook om leerlingen te vertellen waar ze terecht kunnen met vragen en voor informatie over lhbti+ zaken en coming out. Gebruik de Wegwijzer voor lhbti+ leerlingen. Bekijk de Gendi-tip over hoe jij als leraar een lhbti+ leerling kunt ondersteunen.