Datum
Onderwijssector PO, VO, MBO
Thema lhb, Genderidentiteit, Transgender, Intersekse
Doelgroep leerlingen, leraar, mentor
Website GSA Netwerk Nederland

Coming-Outdag is de dag waarop je viert dat iedereen open kan zijn over wie ze zijn. Wappert bij jullie op school ook de regenboogvlag?

Leerlingen aan het woord: coming-out

Jill (22) deelde haar verhaal met ons over hoe het was om uit te komen voor wie je bent en op wie je valt. Haar coming-out gaf eigenlijk nooit problemen, ook niet op het mbo waar ze zat. Wel worstelde ze op een gegeven moment met haar identiteit. Zo erg dat ze compleet in de war was. Bekijk de video om te zien hoe ze op school steun kreeg en laat je inspireren!

 

Laat zien dat op jullie school iedereen zichzelf kan zijn

Op Coming-out dag wordt zichtbaarheid gegeven aan jezelf zijn en veilig kunnen en durven uitkomen voor wie je bent en op wie je valt. Veel scholen met een actieve GSA (Gender- and Sexuality Alliance) doen mee aan deze dag.

“Kom er ook voor uit dat het niet uitmaakt of je hetero, homo, lesbisch, bi, pan, queer, transgender, cisgender, non-binair intersekse, aseksueel, aromantisch, in dubio of een docent bent” (website GSANetwerk Nederland)

Hang een regenboogvlag of poster op

Ook als leraar kun je de aandacht vestigen op deze dag en zorgen dat iedereen zich in de klas welkom en veilig voelt.

  • Hang een regenboogvlag of poster met een lhbti+ thema op in de klas.
  • Bekijk een film of documentaire rondom een lhbti+ thema en/of coming-out. Zie (les)materiaal en inspiratie op Gendi.

Naar aanleiding daarvan kun je met de klas een gesprek voeren over hoe het is bij jullie op school en in de klas: ‘Kun je jezelf zijn?’, ‘zou je durven uitkomen voor je seksualiteit of genderidentiteit?’, ‘hoe zou je reageren als een klasgenoot uit de kast komt?’. Gendi helpt je op weg met Gendi-tips voor het voeren van een veilig gesprek in de klas.

po/vo/mbofotostripcoming-out

Iedereen mag hier zichzelf zijn

De fotostrips van Gendi gaan over die lastige of onverwachte situaties waar je als leraar mee te maken kunt krijgen. Zoals deze over ‘coming out’. Om even over na te denken….met een lach.

voervaringsverhaal

Uit de kast op school

Vijf jongeren die meededen aan het 1V-Jongerenpanel-onderzoek over homolessen op school, vertelden hoe ze ‘uit de kast’ zijn gekomen en hoe daar op school op werd gereageerd. 

po/voervaringsverhaal

Uit de kast voor de klas?

School moet een veilige plek zijn voor lhbti+-leerlingen maar ook voor lhbti+-leraren. Brandpunt+ vroeg drie leraren hoe open zij kunnen én willen zijn over hun seksuele identiteit. Lees hun verhaal.

voervaringsverhaalcoming-out

Homo?! Boeit geen flikker

De 16-jarige Jelle is biseksueel. Hij komt zonder problemen uit de kast maar vindt dat school te weinig voorlicht over seksuele diversiteit. Daarom maakte hij zelf een toneelstuk. 

po/volesmateriaallhbti+

BeeldKraken: Uit de kast

BeeldKraken leert jongeren kritisch naar afbeeldingen te kijken. De Module ‘Uit de kast’ gaat in op (seksuele) diversiteit en bestaat uit gratis afbeeldingen en online verwerkingsopdrachten.

vo/mboleerlingenparticipatie

Stimuleer de (start van een) GSA

Wil je als school meer ruimte geven aan gender- en seksuele diversiteit? Kijk dan ook eens of je leerlingen/studenten kunt motiveren een Gender & Sexualty Alliance (GSA) op te zetten.

po/vo/mbogespreksstarterlhb voorlichting

Posters met een lhbti+ thema

Bekijk en bestel of download posters met een lhbti+ thema. Hang ze op in de klas. Steek zo een hart onder de riem bij lhbti+-leerlingen of gebruik ze als gespreksstarter of het geven van voorlichting over gender- en seksuele diversiteit.

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school