Internationale dag tegen lhbti+-fobie
17 mei is de Internationale Dag tegen lhbti+ fobie. Wereldwijd wordt er aandacht gevraagd voor de sociale onwenselijkheid van discriminatie en geweld op grond van seksuele oriëntatie, gender identiteit, expressie of geslachtskenmerken.
Regenboogvlag
Op veel plekken wappert de regenboogvlag. Volgens Movisie dragen dit soort zichtbare symbolen bij aan het veranderen van de sociale norm ten aanzien van de acceptatie van de lhbti+ gemeenschap. (Bron: Movisie)
Homoschelden
Deze dag leent zich bij uitstek om op school een statement te maken en te laten zien dat jullie uitsluiting, haat, geweld en discriminatie tegen lhbti+ personen afkeuren. Naast het hijsen van de Regenboogvlag kun je bijvoorbeeld in de les aandacht besteden aan het gebruik van het roepwoord homo. Hang de poster ‘Afgesproken’ op waarop staat dat we elkaar geen homo of flikker noemen. Speel het spel gedragen gedrag met je leerlingen of het team en ontdek welke gedragingen jullie wel of niet acceptabel vinden op het gebied van lhbti+. Op Gendi vind je meer materialen en inspiratie om aan de slag te gaan.
“Op deze dag vieren we ook seksuele-, gender- en seksediversiteit” (www.17mei.nl)
Lees verder
- Nederlandse website over deze dag 17mei.nl
- Het belang van symbolen en zichtbaarheid op De Internationale Dag tegen lhbti+ fobie (Movisie)
‘Homo’ roepen op school
Een positieve schoolcultuur vraagt om een doordachte houding ten aanzien van de veelgebruikte roepwoorden ‘homo’ en ‘gay’. Dit artikel geeft je informatie, tips en lessuggesties.
Afgesproken!
Deze poster van Gendi brengt op een vrolijke manier in beeld dat het niet respectvol is om mietje, flikker, pot of homo naar elkaar te roepen. Bestel hem gratis en hang hem op in school.
Homo roepen
De fotostrips van Gendi gaan over die lastige en onverwachte situaties waar je als leraar mee te maken krijgt als je werkt aan gender- en seksuele diversiteit. Met een knipoog. Want soms is het ingewikkeld maar soms ook gewoon leuk.
Opvattingen over seksuele diversiteit
19.5.2022 | Nederlanders zijn de afgelopen vijftien jaar positiever zijn gaan denken over homo- en biseksualiteit. Opvattingen over transgender personen blijken echter minder positief. Dit blijkt uit onderzoek van het SCP.