Datum
Onderwijssector PO, VO, MBO
Thema lhb, Genderidentiteit, Transgender, Intersekse
Doelgroep leraar

17 mei is de Internationale Dag tegen lhbti+ fobie. Wereldwijd wordt er aandacht gevraagd voor de sociale onwenselijkheid van discriminatie en geweld op grond van seksuele oriëntatie, gender identiteit, expressie of geslachtskenmerken.

Regenboogvlag

Op veel plekken wappert de regenboogvlag. Volgens Movisie dragen dit soort zichtbare symbolen bij aan het veranderen van de sociale norm ten aanzien van de acceptatie van de lhbti+ gemeenschap. Lees meer over het belang van symbolen zoals de regenboogvlag op de website van Movisie.

 

Schelden met homo

Deze dag kun je op school een statement te maken en te laten zien dat jullie uitsluiting, haat, geweld en discriminatie tegen lhbti+ personen afkeuren. Een dag waarop de GSA op school zich kan laten zien. Naast het hijsen van de Regenboogvlag kun in de les aandacht besteden aan het gebruik van het roepwoord homo. Hang de poster ‘Afgesproken’ op waarop staat dat we elkaar geen homo of flikker noemen. Speel het spel gedragen gedrag met je leerlingen of het team en ontdek welke gedragingen jullie wel of niet acceptabel vinden op het gebied van lhbti+. Op Gendi vind je meer materialen en inspiratie om aan de slag te gaan.

 

“Op deze dag vieren we ook seksuele-, gender- en seksediversiteit” (www.17mei.nl)

‘Homo’ roepen op school 

po/vo/mboverdieping

Een positieve schoolcultuur vraagt om een doordachte houding ten aanzien van de veelgebruikte roepwoorden ‘homo’ en ‘gay’. Dit artikel geeft je informatie, tips en lessuggesties.

Afgesproken!

po/vo/mboposterlhbti+taalgebruikToon nog 1 tags

Deze poster van Gendi brengt op een vrolijke manier in beeld dat het niet respectvol is om mietje, flikker, pot of homo naar elkaar te roepen. Bestel hem gratis en hang hem op in school.

Praten over transgender in de klas

po/vo/mboverdiepingtransgender

Heb je een leerling in de klas waarvan je weet dat deze transgender is? Of gaat het gesprek over gender en transgender? Deze tips helpen om het veilig te houden in de klas.

Homo roepen

po/vo/mbofotostrippesten

Spreek jij je leerlingen aan al ze ‘homo’ roepen? De fotostrips verbeelden die lastige en onverwachte situatie als je werkt aan gender- en seksuele diversiteit. Met een lach 😉

Opvattingen over seksuele diversiteit

nieuwspo/vo/mboonderzoeklhbti+Toon nog 1 tags

19.5.2022 | Nederlanders zijn de afgelopen vijftien jaar positiever zijn gaan denken over homo- en biseksualiteit. Opvattingen over transgender personen blijken echter minder positief. Dit blijkt uit onderzoek van het SCP.

Spel Gedragen gedrag

spelpo/vo/mbolesmateriaal

Spel over gewenst en ongewenst gedrag op school. Aan de hand van situaties uit de praktijk onderzoek je met je leerlingen wat jullie wel en niet acceptabel vinden. Ook het thema seksuele diversiteit komt aan bod.

De Kijkroute

vowerkvorm voor leraren

Je vakmanschap vergroten in het werken aan respect voor diversiteit? Met deze teamtool doe je dat op een leuke manier met collega’s aan de hand van filmpjes en een spelbord.

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school