gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

lesmateriaalvodocumentaire

2014 | De documentaire ‘Alleen in die week hebben we homo’s in huis’ toont de worsteling van drie vo-scholen om seksuele diversiteit aan te kaarten.

Best ingewikkeld

De documentaire ‘Alleen in die week hebben wij homo’s in huis’ laat zien dat omgaan met seksuele diversiteit op middelbare scholen soms nog best ingewikkeld wordt gevonden.

  • Voorlichting: nooit genoeg of al snel te veel?
  • Wie moet de kar trekken?
  • Wat is de rol van een GSA?
  • En wat als je als enig openlijk homoseksuele 15-jarige jongen aandacht probeert te vragen voor seksuele diversiteit op een christelijk vmbo?

Dillema’s herkenbaar

Documentairemaker Sander Houwen en Truus Kaspers (onderwijskundige/coach/adviseur en moeder van Sander) interviewden voor de documentaire schoolleiders, leraren, een zorgcoördinator en leerlingen van diverse middelbare scholen.

De opnames voor deze documentaire werden gemaakt in de tijd dat het net verplicht was geworden voor scholen om aandacht te besteden aan seksuele diversiteit (rond het jaar 2013). Hoewel meer scholen sinds die tijd actiever zijn geworden, GSA’s belangrijker werden, Paarse Vrijdag groter groeide en een deel van de lhbtiQ-leerlingen veel assertiever is geworden, zijn veel dilemma’s van deze hoofdrolspelers ook nog steeds herkenbaar.


Vragen over sociale veiligheid en lhbti+ op school?

Bel met de helpdesk van School & Veiligheid.