Datum
Onderwijssector PO, VO, MBO
Website Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag is een jaarlijks wereldwijd initiatief om stil te staan bij gender(on)gelijkheid. Op school kun je deze dag aangrijpen om in het team en in de klas het thema gendergelijkheid te behandelen.

Gelijkwaardige behandeling

Internationale Vrouwendag heeft als doel aandacht te geven aan thema’s zoals gelijkwaardige behandeling en economische zelfstandigheid en andere aandachtspunten op het gebied van vrouwenemancipatie en -participatie.

In de klas en het team

Internationale Vrouwendag is een geschikt moment om met je klas of je team het gesprek aan te gaan over genderstereotypen en gender(on)gelijkheid. Je kunt dit doen naar aanleiding van een filmpje een (theater)voorstelling of (les)materialen. Bekijk hieronder wat Gendi heeft verzameld.

Tips:

po/vokalendermomentgender

Internationale Vrouwendag en Mannendag

Bekijk de tips om op Internationale Vrouwendag (8 maart) en Mannendag (19 november) met je klas of team te praten over genderstereotypen en gender(on)gelijkheid.

polesmateriaalgespreksstarter

Kletskaartjes over gender- en seksuele diversiteit

Praten op een laagdrempelige manier over gender- en seksuele diversiteit? Dat kan! Met de ‘Kletskaartjes’ voer je leuke en leerzame gesprekjes in de klas. Gratis werkvorm van School & Veiligheid.

mbovisual

Genderbewust handelen (mbo)

Hoe geef je ruimte aan studenten om genderonafhankelijke keuzes te maken? Bekijk welke eenvoudige dingen jij als mbo docent kunt doen. Downloadbare visual met 8 praktische tips.

povisualgenderbewusttoolToon nog 1 tags

Genderbewust handelen (po)

Hoe geef je ruimte aan leerlingen om genderonafhankelijke keuzes te maken? Bekijk welke eenvoudige dingen jij als leraar kunt doen. Downloadbare visual met 10 tips om mee aan de slag te gaan.

vogenderbewusttool

Genderbewust handelen (vo)

Hoe geef je ruimte aan leerlingen om genderonafhankelijke keuzes te maken? Bekijk de eenvoudige dingen die jij als docent kunt doen. Downloadbare visual met 8 tips.

po/vohandreiking

GenderDoeboek

Hoe maak je je lessen en het onderwijs genderinclusief? Hoe ga je om met een transgender leerling in de klas? ‘Het GenderDoeboek voor Scholen’ biedt uitkomst bij deze vragen.

theatervo/mbogenderdiversiteit

FOK ME HOKJE

De theatervoorstelling FOK ME HOKJE (13+) gaat over gender en seksuele oriëntatie en is gebaseerd op werkelijke verhalen van jongeren. Inclusief een voorbereidende les en educatieve dialogen met de acteurs.

po/vohandreikingschoolbeleid

Genderneutrale toiletten

Toiletten en kleedkamers blijken een van de meest onveilige plekken op school voor lhbti+ leerlingen. Hoe kunnen scholen zorgen voor meer veiligheid? TNN en GSA Netwerk maakten een handreiking met adviezen.

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school