pomoederdagtips

Moederdag is voor de meeste kinderen een leuke dag. Ze knutselen iets op school en verblijden mamma hiermee. Steeds meer basisscholen worstelen echter met Moeder- en Vaderdag. Sommigen hebben de aandacht ervoor zelfs geschrapt. De diversiteit aan gezinssamenstellingen zou het te complex maken. Gendi ziet hierin juist een kans en geeft scholen 7 tips voor een fijne en veilige Moederdag.

afbeelding van een gezin met twee moeders, twee kinderen en een kat. Afkomstig uit kleurplaat van het Boek Allemaal Mee over diversiteit in gezinsvormen.Andere gezinsvormen 

Andere gezinsvormen dan het traditionele gezin dat bestaat uit één vader, één moeder en kinderen komen vaker voor. In een klas zitten kinderen die samenwonen met één ouder, kinderen van wie de ouders gescheiden zijn of waarvan een ouder is overleden. Kinderen die wonen in samengestelde gezinnen hebben juist weer meerdere ‘vaders’ en ‘moeders’. Dan zijn er nog de gezinnen met twee vaders of twee moeders en variaties daarop. 

Diversiteit vraagt om creativiteit  

Deze diversiteit aan gezinsvormen vraagt om wat creativiteit van scholen. Niets doen zal voor kinderen (en ouders) een teleurstelling zijn. Je kunt deze feestdag ook aangrijpen om juist aandacht te schenken aan de veelheid aan gezinsvormen die er bestaan. Het biedt de mogelijkheid om oog te hebben voor de gezinssituatie van ieder kind. Kinderen leren zo dat het bij iedereen thuis anders is. School is een plek waar ze leren omgaan met de diversiteit in de samenleving.  

7 Tips voor Moederdag

Deze 7 eenvoudige tips helpen je om er een fijne en veilige Moederdag van te maken.  

  1. Betrek ouders bij de viering van Vader- en Moederdag. Het levert mogelijk nieuwe inzichten en ideeën op en ouders voelen zich gehoord. Meer over samenwerken met ouders lees je op School & Veiligheid.
  2. Kijk hoe andere scholen omgaan met diversiteit in gezinnen rond Vader- en Moederdag en trek hier lering uit.
  3. Ga met ouders uit andere gezinsvormen in gesprek. Stel ze open vragen; Wat zouden jullie willen? Wat wil jullie kind?
  4. Besteed aandacht aan diversiteit in gezinsvormen. Juist rond Vader- en Moederdag. Op Gendi vind je (les)materialen en Gendi-tips.
  5. Lees een boek voor in de klas waarin verschillende gezinsvormen aan bod komen. Op Gendi lees je in een artikel waar je Regenboogboeken vindt en hoe je ze gebruikt. Bekijk ook de titels van de Kinderboekenweek 2023 die gaan over het thema Bij mij thuis.
  6. Speel het spel Met wie woon jij? in de klas. Dit kwartetspel is gratis te downloaden en gaat over de verschillende gezinssituaties. 
  7. Laat kinderen een kleurplaat kleuren waarop diversiteit zichtbaar is. Bijvoorbeeld de kleurplaat bij het boek Allemaal Mee van een gezin met twee moeders. Bekijk de pagina met gratis kleurplaten die Gendi heeft verzameld.

Bronnen en lees verder:  

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school