popraktijkvoorbeeld

RTL onderzocht hoe Moederdag wordt gevierd in roze gezinnen. Vooral op school bleek niet iedereen dat makkelijk te vinden. Toch is de oplossing vaak simpel en kinderen vinden het meestal doodnormaal.

Bron: RTL-Nieuws

Wat moet ik doen?

Wat moet ik doen?, vroeg de juf aan Tom de Cock (33) en zijn man Maarten toen Moederdag eraan kwam. Hun geadopteerde dochtertje Jasmijn is 3 jaar en zit in een kleuterklas in Antwerpen. Met Vaderdag is het makkelijk. Dan knutselt Jasmijn wat voor haar beide papa’s.

“Vorig jaar moesten we het met één cadeautje doen, volgens mij vond de kleuterjuf het maar ingewikkeld.” (Moeder van Lou)

Lou heeft twee moeders. Moeder Lou: “De oplossing was eigenlijk heel simpel: twee cadeautjes voor Moederdag en met Vaderdag zal hij een cadeautje maken voor een van zijn opa’s.”

Kinderen vinden het doodnormaal

Hoe is het eigenlijk voor kinderen om twee vaders of twee moeders te hebben? Volgens Sara Coster, bestuurslid van Meer dan Gewenst (stichting voor homoseksueel ouderschap), vinden kinderen niets raar aan een niet-traditionele gezinssituatie. “Kinderen die opgroeien met twee moeders vinden het heel gewoon, de kinderen in de klas vinden het gewoon. De enigen die het misschien gek vinden, zijn volwassenen. Maar ken je zo’n gezin, dan weet je dat het doodnormaal is. Ook deze ouders houden van hun kind en vullen ’s ochtends de broodtrommeltjes.”

“Het is wel belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd kennismaken met roze gezinnen of regenbooggezinnen” (Sara Coster).

Boek voor in de klas

Niet iedereen heeft een klasgenootje met twee moeders of drie ouders. Voor die kinderen heeft schrijfster Margreet Hammenga het boek ‘Toch Moederdag voor Tommy’ geschreven, over een jongetje met twee vaders. “Als kinderen jong zijn, denken ze nog heel makkelijk en onbevooroordeeld”, zegt Hammenga. Dit boek kan een begin zijn om bijvoorbeeld kinderen wat ruimdenkender te maken als ze dat niet vanuit huis meekrijgen.”

Ik-vind-je-lief-dag

Niet op elke school wordt Moederdag gevierd. Basisschool De Egelantier in Almere heeft Moederdag en Vaderdag afgeschaft en vervangen door de ‘Ik-vind-je-lief-dag’. De reden: er zijn steeds meer kinderen die in gebroken gezinnen en samengestelde gezinnen leven. Voor ‘Ik-vind-je-lief-dag’, die de school dit jaar in maart heeft gevierd, maken de leerlingen twee knutselwerkjes en bedenken ze zelf aan wie ze de cadeautjes geven. Dat kan bijvoorbeeld vader, moeder, opa, oma of de oppas zijn. Zo worden moeilijke momenten (bijvoorbeeld na sterfgevallen) omzeild, zegt de school.

Tips voor Moederdag

Met deze 7 tips van Gendi zorg je voor een Moeder- en Vaderdag die voor iedereen fijn en veilig voelt.


Een veilige school, ook voor lhbti+ leerlingen.