gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

kalendermomentpo/vo/mbopraktijkvoorbeeld

Roze Zaterdag is een landelijk feest dat ieder jaar door een andere stad wordt georganiseerd. Het is een evenement van ontmoeting, begrip, tolerantie en participatie. Ook het onderwijs kan aanhaken en iets organiseren rondom respect voor seksuele diversiteit.

In 2017 was Roze Zaterdag in Den Bosch. De stad betrok bewust het onderwijs en nodigde scholen uit mee te doen. Een aantal basisscholen uit Den Bosch en regio en een ROC gingen aan de slag met tekenen, knutselen, ontwerpen en een film maken rond het thema ‘liefde is nooit verkeerd’.

Ontwerpwedstrijd (ROC)

Studenten van de Academie voor Media, Art & Performance van het Koning Willem I College werden uitgedaagd om een ansichtkaart te ontwerpen. De kaart moest Roze Zaterdag in de stad promoten. Het publiek en een professionele jury kozen uit tien ontwerpen het ontwerp van Onno van den Dungen, student Mediavormgeving. Zijn winnende ontwerp combineerde het bekendste lekkernij van de stad met een oer-hollands vlaggetje, dat ditmaal een regenboogvlaggetje was.

Roze etalagewedstrijd (po)

Zes basisscholen deden met groep7/8-leerlingen mee aan een ‘Roze Etalagewedstrijd’. Ze leverden tekeningen en kunstobjecten in die werden tentoongesteld in de Bossche binnenstad. De scholen maakten deze kunstwerken in de Week van de Lentekriebels. Deze week in maart was het perfecte ‘kalenderhaakje’ om mee te doen.

Première van ‘roze documentaire’ (ROC)

In de Roze Week beleefde de documentaire ‘Taboo’ zijn online première. Vincent van de Ketterij, die als aanstaand filmmaker aan het Koning Willem 1 College studeert, koos voor zijn documentaire het onderwerp ‘homoseksualiteit als taboe’. In de film laat Van de Ketterij zien dat homoseksueel zijn nog niet zo geaccepteerd is als sommige mensen denken. De filmmaker volgt vier totaal verschillende individuen met ieder een eigen uniek verhaal.

Roze Zaterdagen in Nederland

Roze Zaterdag wordt sinds 1980 ieder jaar door een andere Nederlandse stad in juni georganiseerd. Het feest is onder meer een mogelijkheid tot ontmoeting en kennismaking met seksuele diversiteit. Roze zaterdag 2021 is op 16 oktober in Leeuwarden. Rotterdam is in 2022 aan de beurt en in 2023 is dat Goes.


Vragen over sociale veiligheid en lhbti+ op school?

Bel met de helpdesk van School & Veiligheid.