po/vo/mbopraktijkvoorbeeldkalendermoment

Roze Zaterdag is een landelijk feest dat ieder jaar door een andere stad wordt georganiseerd. Het is een evenement van ontmoeting, begrip, tolerantie en participatie. Ook het onderwijs kan aanhaken en iets organiseren rondom respect voor seksuele diversiteit.

Schoolvoorbeelden

Den Bosch (2017) nodigde een aantal basisscholen uit en een ROC mee te doen rond het thema ‘liefde is nooit verkeerd’.

  • Studenten van de Academie voor Media, Art & Performance van het Koning Willem I College werden uitgedaagd om een ansichtkaart te ontwerpen. De kaart moest Roze Zaterdag in de stad promoten. Het winnende ontwerp van Onno van den Dungen, combineerde het bekendste lekkernij van de stad met een oer-hollands vlaggetje, dat ditmaal een regenboogvlaggetje was.
  • Zes basisscholen deden met groep7/8-leerlingen mee aan een ‘Roze Etalagewedstrijd’. Ze leverden tekeningen en kunstobjecten in die werden tentoongesteld in de Bossche binnenstad. De scholen maakten deze kunstwerken in de Week van de Lentekriebels.
  • De documentaire ‘Taboo’ van Vincent van de Ketterij, die als aanstaand filmmaker aan het Koning Willem 1 College studeert, ging in première. In de film laat Van de Ketterij zien dat homoseksueel zijn nog niet zo geaccepteerd is als sommige mensen denken.

Roze Zaterdagen in Nederland

Roze Zaterdag wordt sinds 1980 ieder jaar door een andere Nederlandse stad in juni georganiseerd. Het feest is onder meer een mogelijkheid tot ontmoeting en kennismaking met seksuele diversiteit.


Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school