Datum
Onderwijssector PO
Thema Lhbti+ ouders
Doelgroep leraar

Een feestdag waarop vaders in het zonnetje worden gezet door hun kinderen. Op school knutselen kinderen vaak een cadeautje. Steeds meer basisscholen worstelen echter met Vader- en Moederdag. Te complex vanwege de diversiteit aan gezinsvormen.

Diversiteit vraagt om creativiteit

Sommige scholen hebben de aandacht ervoor zelfs geschrapt. Gendi ziet hierin juist een kans en geeft scholen 7 tips om er een fijne en veilige dag van te maken met aandacht voor ieders unieke situatie thuis. Omgaan met diversiteit in de samenleving begint tenslotte op school.

7 tips voor Vaderdag

potipsvaderdag

Hoe besteed je op school aandacht aan Vaderdag met oog voor de verscheidenheid en diversiteit aan gezinnen van kinderen uit je klas? 7 tips voor een fijne en veilige Vaderdag.

Kleurplaten

pokleurplaatlesmateriaal bij prentenboekjes

Met deze kleurplaten over diversiteit in liefde, gezinnen en mensen zien de allerkleinsten dat iedereen anders is. Naast gewoon kleuren kun je de kleurplaten ook gebruiken om een thema aandacht te geven of gesprekjes te voeren.

Kwartet: Met wie woon jij?

pospelgezinsvormen

Verken spelenderwijs welke gezinssamenstellingen allemaal mogelijk zijn? Hoe zit dat bij ons in de klas? Een spel dat bijdraagt aan omgaan met verschillen en positieve groepsvorming.

Andere gezinsvormen

po/voblogouders

BLOG | Sara Coster maakt deel uit van een meeroudergezin. In deze blog deelt ze haar kennis en ervaringen over ‘niet traditionele’ gezinsvormen en geeft ze tips aan leraren over het omgaan met andere gezinsvormen op school en in de klas.

Gelukkige Vaderdag, Silvie

poleesboek (8-12 jaar)lesmateriaaltransgenderToon nog 1 tags

Met dit leesboek en bijbehorend lespakket kun je de juiste informatie geven aan je leerlingen over (trans)genders, gesprekjes voeren over gender in de klas en spelenderwijs met de quiz aandacht geven aan het thema.

Zijn ‘roze gezinnen’ welkom op uw school?

pohandreiking

Gezinnen met twee moeders of twee vaders blijken zich niet op iedere basisschool thuis te voelen. Lees de tips zodat ook deze gezinnen zich welkom en veilig voelen.

Toch moederdag voor Tommy

pomoederdagprentenboek4-7 jaarToon nog 1 tags

Een vrolijk prentenboek over Tommy die vlak voor Moederdag voor het eerst naar school gaat. Alleen weet de juf nog niet dat hij twee vaders heeft. Bij het boek hoort een kleurplaat.

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school