Datum
Onderwijssector PO
Doelgroep leraar
Website De Nationale Voorleesdagen

Doet jullie school mee en organiseren jullie een ‘voorleesontbijt’? Denk dan ook eens aan het (laten) voorlezen van een prentenboek met een lhbti+ thema of nodig een schrijver uit van een regenboogboek. En je kunt natuurlijk altijd zelf een boek voorlezen waarin seksuele- of gender diversiteit aan bod komt. Keus genoeg.

 

Respect voor diversiteit via een boek

Voorlezen is leuk én leerzaam. Naast het positieve effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip leren kinderen via het (voor)lezen van boeken over verschillende onderwerpen. Ook over vriendschap, liefde en seksualiteit. Gendi heeft een artikel geschreven over het belang van (prenten)boeken met een lhbti+ thema en wijst je de weg waar je deze ‘regenboogboeken’ kunt vinden.

Inspiratie voor de Nationale Voorleesdagen

pokalendermomentregenboogboek

De Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen; een boekenfeest voor kinderen van 0 – 6 jaar. Lees deze week ook eens voor uit een prentenboek met een lhbti+ thema. Of nodig een schrijver uit van een regenboogboek. Gendi geeft tips.

pokinderboeken

6 redenen om een regenboogboek uit de kast te halen

(Voor)lezen uit een boek met een lhbti+ thema, is een makkelijke manier om ruimte te geven aan gender- en seksuele diversiteit. Maar er zijn nog meer redenen om eens een regenboogboek uit de kast te pakken. Inclusief boekentips.

poprentenboekgastles

Koning & Koning

Koning & Koning is een populair kinderboek met een lhbti+ thema. Bij het boek hoort een website met lesmateriaal, kleurplaten en nog veel meer. De makers verzorgen ook gastlessen.

polhbti+(voor)leesboek 4+

Allemaal Mee

Een (voor)leesboek over kinderen uit een gezin met twee moeders. Het verhaal laat kinderen op een subtiele en eenvoudige manier kennis maken met andere gezinsvormen en seksuele diversiteit. Inclusief (les)materialen.

pomoederdagprentenboek4-7 jaarToon nog 1 tags

Toch moederdag voor Tommy

Een vrolijk prentenboek over Tommy die vlak voor Moederdag voor het eerst naar school gaat. Alleen weet de juf nog niet dat hij twee vaders heeft. Bij het boek hoort een kleurplaat.

poprentenboeklesmateriaal bij prentenboekjes

Lance & Lot zoeken zich rot

Prentenboek over twee ridders die graag een baby zouden hebben. Maar waar vind je een baby? Boek met lesbrief en kleurplaat. Van de makers van Koning & Koning.

pogezinsvormenprentenboek 5+

De vriend van papa

Een verhaal over twee kinderen van wie de ouder gaan scheiden maar beide weer gelukkig worden met een nieuwe man. Helder, simpel en positief prentenboek over andere gezinsvormen en homo-roepen op school. Met kleurplaat.

poprentenboekgezinsvormen

De mama’s van Sterre

In dit prentenboek komen andere gezinsvormen aan bod op een speelse en begrijpelijke manier.

poprentenboekkleurplaatgezinsvormenToon nog 1 tags

Hoera! Wij worden papa!!!

Een ongecompliceerd en positief verhaal voor jonge kinderen over twee verliefde mannen beren die gaan trouwen en graag voor een kindje zouden zorgen. Met kleurplaat.

poblogregenboogboek

Allemaal Mee!

BLOG| Hanny Ebbers, voormalig leerkracht en intern contactpersoon, houdt zich al jaren bezig met boeken over seksuele diversiteit. In deze blog vertelt ze over de functie en het plezier van regenboogboeken op de basisschool en over haar kinderboek ALLEMAAL MEE.

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school