voervaringsverhaal

Het AD Rotterdams Dagblad vertelt het verhaal van de 15-jarige Elijah, die al sinds zijn kleutertijd weet dat hij op jongens valt. Hij vertelt dat het nu goed met hem gaat op zijn nieuwe school. Maar hoe veilig is het als je wordt uitgelachen omdat je ‘goor’ bent?

Genegeerd

Op zijn vorige school in Spijkenisse werd Elijah genegeerd door de leerlingen en niet gezien door de leraren. “Daar waren veel Turkse en Marokkaanse jongens die mij vanaf dag één niet mochten. Een meisje kwam hun boodschap overbrengen. ‘Deze gasten negeren jou omdat je homo bent’, zei ze.”

Zijn docenten durfde hij niet om hulp te vragen: “ze waren te christelijk of niet open-minded.”

Op zijn nieuwe school in Hoogvliet heeft hij wel goed contact met zijn klasgenoten. Zijn verdediging is met iedereen mee te lachen (dat kan hij goed – hij wil acteur worden). Ook als zijn klasgenoten zeggen dat hij minder ‘gay’ moet doen. Hij probeert soms mannelijker te doen, maar zou zich liever anders willen uitdrukken – meer ‘gay’ dus.

Ook op deze school kan nog steeds een hele aula gillen dat het goor is dat hij op jongens valt, vertelt hij het AD. Of wat te denken van leerlingen die hem openlijk vragen stellen over anale seks?

In Hoogvliet is gelukkig wel een docente die hem steunt. Ze accepteert het scheldwoord ‘homo’ niet. Ook organiseerde ze samen met Elijah Paarse Vrijdag. Daar kwamen veel positieve reacties op, maar ook negatieve. Dat deerde Elijah niet meer, omdat hij zich nu gesteund voelde.

Uitkijken naar later

Toch verwacht Elijah dat hij pas echt zichzelf kan zijn als hij van de middelbare school af is. Als hij zelf beter kan kiezen met welke mensen hij omgaat. Hij hoopt dan meer jongens te leren kennen die op jongens vallen. “Ik ken nu niemand waarmee ik naar de bioscoop kan gaan en daarna zoenen of zo, zoals heterojongeren dat volgens mij doen.”

Bron

Dit verhaal is afkomstig uit het artikel ‘Ze negeerden me, omdat ik homo ben’, van Jitske-Sophie Venema, AD Rotterdams Dagblad, 2 juni 2016

Reactie van de school

Stichting School & Veiligheid heeft naar aanleiding van dit artikel contact gehad met de huidige school van Elijah. Het is een school die al veel onderneemt op het gebied van sociale veiligheid. Dit verhaal benadrukt voor de school hoe belangrijk het is om hier blijvend aandacht voor te hebben en te kijken waar dit nog versterkt kan worden.

 

Een lhbti+ leerling ondersteunen (vo)

Een grapje moet kunnen

po/vo/mbofotostrip

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school