gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

po/voervaring leerling

2011 | Een indringende video laat zien hoe de homoseksuele Dave op school geterroriseerd wordt vanwege zijn geaardheid. De video is onderdeel van een kinderrechtencampagne van de Kinderombudsman. Vertoon hem in de klas als voorlichting over pesten en homoseksualiteit.

Filmpjes en posters

De campagne brengt de schending van rechten van Nederlandse kinderen onder de aandacht bij jongeren. De campagne bestaat uit vier filmpjes en posters. Een daarvan gaat over Dave. Hij wordt ernstig gepest vanwege zijn geaardheid: ‘Was ik maar hetero… dacht hij na elke klap’.

Het verhaal van Dave

Dave is homo en wil daarvoor uit kunnen komen. Nederland staat bekend als een progressief en tolerant land. Toch komt het pesten van homoseksuelen vaak voor. Dave kan daarover meepraten. Hij werd jarenlang gepest, geslagen en geschopt door zijn schoolgenoten omdat hij homo is. Ieder kind heeft het recht om te zijn wie hij is. De Kinderombudsman vindt dat alle kinderen moeten worden beschermd tegen discriminatie.

Indringende filmpjes

Dave en de andere kinderen zijn op de rug gefilmd om herkenning te voorkomen. Het verhaal van de slachtoffers wordt verteld door henzelf, maar ook door degene die luisteren en het verhaal mede een stem geven. Van het slachtoffer horen we het verhaal op indringende wijze in fluistervorm. Dat staat voor de anonimiteit en het niet hebben van een ‘stem’. Zij vertellen hun verhaal door aan verschillende kinderen. Deze spreken de zinnen hardop uit naar de kijker toe. Daarmee vormen ze  de stem van het slachtoffer.


Vragen over sociale veiligheid en lhbti+ op school?

Bel met de helpdesk van School & Veiligheid.