voles-tipsduits

Aandacht voor gender- en seksuele diversiteit hoeft niet altijd een groot te zijn. Alleen al het (respectvol) benoemen van lhbti+ is belangrijk. Dat kan bij alle vakken! Zo maak je het onderwerp zichtbaar en bespreekbaar in jullie school. Bij Duits kun je seksuele diversiteit aan bod laten komen in boeken. Of laat een film zien of muziekclip en laat leerlingen het vertalen. Bekijk de lessuggesties van Gendi.

Schwule sind Weicheier

Wil je weten wat deze Duitse profvoetballer zegt? Dan is het handig als je Duits spreekt. Bekijk de video en vertaal hem.

Niet gek dat je het als voetballer lastig kunt vinden uit de kast te komen als een slechte trap benoemd wordt als een ‘schwulen Pass’ en homo’s in de kleedkamer sukkels heten: ‘Schwule sind Weicheier’. De veelbelovende Duitse voetballer Marcus Urban kon deze druk niet aan en besloot te stoppen met zijn sport. Hij schreef er een boek over: ‘Versteckspieler, die Geschichte des Schwulen Fussballers Marcus Urban’.

Film

Bekijk met de klas een film waarin seksuele diversiteit aan bod komt. Bekijk hem met of zonder ondertiteling bekeken worden waarna er een van de volgende verwerkingsopdrachten (in het Duits of Nederlands) gemaakt kan worden.Denk aan een film als Summer Storm of  Stadt Land Fluss.

Stadt Land Fluss is een tedere film uit 2011 over 2 leerling-boeren. Een ode aan de liefde en aan het boerenbedrijf.

Stadt Land Fluss from Salzgeber Club on Vimeo.

Creatieve verdiepingsopdracht

 • Laat leerlingen een recensie schrijven voor op een filmsite.
 • Ontwerp een filmposter waarin het thema zichtbaar wordt, met uitleg waarom er voor dit ontwerp gekozen is.
 • Zoek of schrijf een gedicht dat bij de thematiek van de film past.
 • Schrijf een essay over hoe de film je mening of je kennis over het thema heeft aangevuld of veranderd.
 • Zoek uit waarom deze film zo heet. Heeft het iets te maken met het Duitse quizspelletje met de gelijknamige titel?

  Bereid je voor

  We snappen dat het misschien ook spannend is omdat je nooit weet hoe leerlingen zullen reageren. Daarop kun je je voorbereiden met de Gendi-tip ‘Een veilig klassengesprek voeren’. Zorg ook dat iedereen zich veilig voelt als het onderwerp ter sprake komt. Bekijk de visual ‘Stappenplan voor een veilig klassengesprek’.

  Teamwork

  Zet ’t onderwerp op de agenda binnen het team. Je kunt besluiten om in een bepaalde periode allemaal één les te geven waarin het thema zichtbaar wordt. Bespreek binnen je team wat het beste bij jullie school past, of ga er zelfs (alvast) mee aan de slag.

Een veilige school, ook voor lhbti+ leerlingen.