poteamtoolgender
  • Teamtool met video-casussen
  • Beter leren omgaan met klassensituaties over gender en seksuele diversiteit
  • Voor leraren groep 1 t/m 8

Met de Kijkroute ga je aan de hand van videocasussen met je collega’s in gesprek over alledaagse situaties met betrekking tot gender en seksualiteit. Een gratis tool van Stichting School & Veiligheid.

Website School & Veiligheid

Beschrijving

De Kijkroute bestaat uit vijf filmpjes van alledaagse klassensituaties die te maken hebben met seksualiteit of gender. Uitgelachen worden om ‘anders’ zijn. Prinsessenjurken willen dragen of juist mee willen voetballen. Leerlingen die elkaar ‘homo’ noemen. Bij elk filmpje bespreek je praktijksituaties aan de hand van discussievragen.

Voetbal is niet voor huilende meisjes

De video Voetbal is niet voor huilende meisjes raakt aan het thema genderdiversiteit en gender(on)gelijkheid. 

Doelgroep

De teamtool Kijkroute is voor leraren in het primair onderwijs (groep 1 t/m 8). Er is ook een versie voor docenten voortgezet onderwijs en mbo: De Kijkroute.

Doel

Het doel van de Kijkroute is met het team werken aan het vergroten van jullie pedagogisch vakmanschap. Met jouw ‘kleine’ reacties in dit soort alledaagse situaties heb je grote invloed op sociale veiligheid.

Hoe reageer je als leerlingen opmerkingen maken waardoor anderen zich vervelend voelen? Hoe zorg je ervoor dat na een incident weer een veilige sfeer in de klas ontstaat?

Praktisch

Elke Kijkroute duurt ongeveer 30-40 minuten. Je kunt meerdere routes achter elkaar behandelen, of er steeds een bespreken. Ter voorbereiding dien je de filmpjes aan te vragen bij School & Veiligheid. En de bijlagen te printen waaronder de pedagogische wegwijzers die je onderweg helpen.

Producent: School & Veiligheid

De Kijkroute is ontwikkeld door Stichting School & Veiligheid. Er is zowel een gratis versie voor het voortgezet- als primair onderwijs beschikbaar.

Ga naar de Kijkroute op de website Stichting School & Veiligheid.

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school