poteamtoolgender
  • Teamtool met video-casussen
  • Vergroot je pedagogisch vakmanschap
  • Voor leraren groep 1 t/m 8

Met de Kijkroute ga je aan de hand van videocasussen met je collega’s in gesprek over alledaagse situaties met betrekking tot gender en seksualiteit. Een gratis tool van Stichting School & Veiligheid.

Website School & Veiligheid

Beschrijving

De Kijkroute bestaat uit vijf filmpjes van alledaagse klassensituaties die te maken hebben met seksualiteit of gender. Bij elk filmpje horen een routebeschrijving met discussievragen en enkele pedagogische wegwijzers. Hiermee bespreek je samen met collega’s de praktijksituaties.

De video Voetbal is niet voor huilende meisjes raakt aan het thema genderdiversiteit en gender(on)gelijkheid. Hoe reageer je als leerlingen opmerkingen maken waardoor anderen zich vervelend voelen? Hoe zorg je ervoor dat na een incident weer een veilige sfeer in de klas ontstaat?

Doelgroep

De teamtool Kijkroute is voor leraren in het primair onderwijs (groep 1 t/m 8)

Uitgelachen worden om ‘anders’ zijn. Prinsessenjurken willen dragen of juist mee willen voetballen. Elkaar ‘homo’ noemen.  

Doel

Het doel van de Kijkroute is met het team werken aan het vergroten van jullie pedagogisch vakmanschap. Met jouw ‘kleine’ reacties in dit soort alledaagse situaties heb je grote invloed op sociale veiligheid.

Praktisch

Elke Kijkroute duurt ongeveer 30-40 minuten. Je kunt meerdere routes achter elkaar behandelen, of er steeds een bespreken.
Een persoon doet de voorbereiding, vraagt de filmpjes aan en download en print de Kijkroute en de Pedagogische Wegwijzers via de website van de producent.

Producent

De Kijkroute is ontwikkeld door Stichting School & Veiligheid. Er is zowel een gratis versie voor het voortgezet- als primair onderwijs beschikbaar.

Bestel

Bestel de Kijkroute via de  website Stichting School & Veiligheid.

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school