gendermbodocententraining

All Inclusive is een project voor mbo instellingen waarin docenten en studenten samen aan de slag gaan met het opstellen van de sociaal veilige en inclusieve norm. Het project omvat een docententraining, coaching, theatervoorstelling en het opzetten van een GSA. Deelname is gratis.

Iedereen is welkom

Hoe zorg je dat iedereen zich welkom voelt in de klas, in de opleiding, op de school, en zich geaccepteerd voelt als individu? Daarover ga je met elkaar in gesprek. Zowel docenten en studenten samen als onderling. Het project bevat vier onderdelen: een docententraining, een theatervoorstelling, ondersteuning bij het opzetten van een GSA en het opzetten van een docentennetwerk.

1. Training & coaching

De training/coaching wordt verzorgd door Stichting School & Veiligheid en bestaat uit:

  • Het bekijken van de voorstelling HannaH (16+)
  • Het begrijpen van uitsluitingsmechanismen, en bewust worden van wat inclusie betekent voor studenten die hiermee te maken hebben.
  • Samen ontdekken wat nodig is voor een inclusief klimaat waarin iedereen zichzelf kan zijn.
  • Je kansen als docent pakken in het neerzetten van een inclusieve norm, op een manier die bij je past.

Bekijk het gehele dagprogramma van de training op de website van Theater AanZ

2. Theatervoorstelling HannaH (16+)

De theatervoorstelling HannaH (16+) wordt verzorgd door door Theater AanZ. Het is een voorstelling over polarisatie, uitsluiting en de universele angst om ‘anders’ te zijn.

3. Ondersteuning in het opzetten van GSA’s

Het COC inventariseert welke ondersteuning er nodig is en studenten helpen bij het vormen van een Gender and Sexuality Alliance (GSA); een groep studenten die zich inzet voor een veilig schoolklimaat waar iedereen zichzelf kan zijn.

Lees meer informatie over de ondersteuning bij het opzetten van een GSA en het docentennetwerk op de website van Theater AanZ.

4. Ondersteuning in het opzetten van een docentennetwerk

Het COC inventariseert welke behoeften docenten hebben en begeleidt hen bij het opstarten van een docentennetwerk. Dit netwerk verbindt docenten die zich willen inzetten voor een inclusieve norm en zorgt ervoor dat er blijvend wordt gewerkt aan een veilige en inclusieve school.

Lees meer informatie over de ondersteuning bij het opzetten van een GSA en het docentennetwerk op de website van Theater AanZ.

Praktische informatie

Het project wordt uitgevoerd vanaf eind maart 2023 en eindigt 1 juli 2024. 18 mbo-scholen kunnen deelnemen. Alle project onderdelen worden op de school locatie uitgevoerd. De docententraining duurt 1 dag en 20 tot 25 personen kunnen meedoen. De voorstelling HannaH duurt in totaal 90 minuten met plek voor minimaal 40 en maximaal 60 personen. De vaste speeldagen zijn dinsdag en woensdag. Check ook de speelvoorwaarden.

Ontwikkelaars

Theater AanZ, Stichting School en Veiligheid en COC Nederland ontwikkelde deze geïntegreerde aanpak met om de sociale veiligheid van alle leerlingen op mbo-scholen te vergroten. De aanpak is ontwikkeld op basis van inzichten van het Kennisplatform Integratie & Samenleving  en Onderzoek van Movisie. Meer over de achtergrond van het project lees je op de website van Theater AanZ.

Aanmelden

Om deel te nemen aan het project kun je contact opnemen met Hester Klein Tijssink via hester@theater-aanz.nl.

 

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school