voles-tips

Aandacht voor gender- en seksuele diversiteit hoeft niet altijd een groot te zijn. Alleen al het (respectvol) benoemen van lhbti+ is belangrijk. Dat kan bij alle vakken! Zo maak je het onderwerp zichtbaar en bespreekbaar in jullie school. In de media kom je veel situaties tegen die aanleiding geven om gender- en seksuele diversiteit bij maatschappijleer te behandelen. Denk aan de onderwerpen homoseksualiteit, transgender, wetsveranderingen, genderrollen, stereotyperingen. Bekijk de lessuggesties van Gendi.

Project ‘It gets better’

Het project ‘It gets better’ is gestart naar aanleiding van een aantal zelfmoorden van homoseksuele jongeren nadat zij gepest waren. Op de bijbehorende website staan video’s waarin mensen vertellen hoe het voor hen beter is geworden nadat zij uit de kast gekomen zijn. Met deze filmpjes laten ze zien dat, hoe moeilijk het nu ook kan zijn, het beter wordt. Niet alleen homoseksuele volwassenen ondersteunen het project, ook president van Amerika Joe Biden en andere celebraties hebben in een videoboodschap hun mening gegeven zoals Lady Gaga.

Opdrachten

 • Bezoek samen met je leerlingen de website It get’s better en de Instagram pagina of laat ze in groepjes de website bekijken.
 • Bekijk met de klas een aantal video’s van dit project of laat leerlingen zelf op zoek gaan naar filmpjes van het project #itgetsbetter.
 • Bespreek de video’s na. Denk daarbij aan de volgende vragen:
  • Helpt het volgens jou om jongeren via deze filmpjes aan te spreken?
  • Wat kan het effect van deze filmpjes zijn op homoseksuele jongeren?
  • Wat kan het effect van deze filmpjes zijn op andere jongeren?
  • Deze filmpjes zijn gericht op LHBTQ+ jongeren, zijn er andere groepen jongeren waarvoor zo’n project volgens jou ook kan helpen?
 • Laat leerling zelf een video maken of boodschap schrijven die zij op de ‘It gets better’ website zouden willen plaatsen.

Bereid je voor

We snappen dat het misschien ook spannend is omdat je nooit weet hoe leerlingen zullen reageren. Daarop kun je je voorbereiden met de Gendi-tip ‘Een veilig klassengesprek voeren’. Zorg ook dat iedereen zich veilig voelt als het onderwerp ter sprake komt. Bekijk de visual ‘Stappenplan voor een veilig klassengesprek’.

Teamwork

Zet ’t onderwerp op de agenda binnen het team. Je kunt besluiten om in een bepaalde periode allemaal één les te geven waarin het thema zichtbaar wordt. Bespreek binnen je team wat het beste bij jullie school past, of ga er zelfs (alvast) mee aan de slag.

Een veilige school, ook voor lhbti+ leerlingen.