voles-tips

Aandacht voor gender- en seksuele diversiteit hoeft niet altijd een groot te zijn. Alleen al het (respectvol) benoemen van lhbti+ is belangrijk. Dat kan bij alle vakken! Zo maak je het onderwerp zichtbaar en bespreekbaar in jullie school. Ook bij Muziek kun je seksuele diversiteit aan bod laten komen. Bekijk de lessuggesties van Gendi.

Muziek is een krachtig middel om een boodschap uit te dragen. Veel muzikanten maken liedjes over de liefde. Meestal tussen die van een man en vrouw. Er zijn ook liedjes over homoseksualiteit en over jezelf kunnen zijn. Beluister en bespreek ze met je leerlingen.

“No matter gay, straight or bi
lesbian, transgendered life
I’m on the right track, baby
I was born to survive”

(Lady Gaga – Born this way)

Bekijk de clips en luister met je leerlingen naar onderstaande liedjes. Neem de songteksten erbij en vraag de leerlingen in groepjes te praten over de betekenis van deze tekst. Gebruik onderstaande vragen als leidraad voor het gesprek:

  • Wat wil de zanger(es) met deze tekst zeggen?
  • Wat vind je bijzonder aan de tekst?
  • Waarom denk je dat de artiest dit nummer heeft geschreven?
  • Wat denk je na het luisteren van dit nummer?

Op de website Lyricinterpretations vind je een lijst met liedjes die gerelateerd zijn aan homoseksualiteit


 

Bereid je voor

We snappen dat het misschien ook spannend is omdat je nooit weet hoe leerlingen zullen reageren. Daarop kun je je voorbereiden met de Gendi-tip ‘Een veilig klassengesprek voeren’. Zorg ook dat iedereen zich veilig voelt als het onderwerp ter sprake komt. Bekijk de visual ‘Stappenplan voor een veilig klassengesprek’.

Teamwork

Zet ’t onderwerp op de agenda binnen het team. Je kunt besluiten om in een bepaalde periode allemaal één les te geven waarin het thema zichtbaar wordt. Bespreek binnen je team wat het beste bij jullie school past, of ga er zelfs (alvast) mee aan de slag.

Een veilige school, ook voor lhbti+ leerlingen.