gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

les-tipspo/vo

Lentekriebels. Zodra het voorjaar aanbreekt zit er weer liefde in de lucht. Een geschikte periode om op school extra aandacht te besteden aan verliefdheid, liefde en seksualiteit. Wij geven je hier inspiratie en (les)tips om het het thema lente en liefde te verbinden aan gender- en seksuele diversiteit.

Vier Valentijnsdag (po | vo)

Op 14 februari is het Valentijnsdag! De dag van de liefdesverklaring is een mooie gelegenheid om het in de klas te hebben over liefde, verliefdheid en respect. Over verschillende vormen van liefde. Over jezelf zijn en verliefd zijn op wie jij wil. Zoek je inspiratie? Bekijk de tips voor Valentijnsdag (po en vo)

Lente en de liefde (po)

In de onderbouw biedt de het thema lente volop ruimte om het te hebben over verliefd zijn, liefde en seksualiteit. Vogels bouwen nestjes en leggen eitjes, lammetjes worden geboren…hoe zit het bij mensen? Verliefd worden, samenwonen, trouwen en kinderen krijgen. Onderwerpen waarbij je ook diversiteit in de liefde en andere gezinssamenstellingen kunt benoemen.

Doe mee met de Week van de Liefde (vo)

Elk jaar rond Valentijnsdag organiseert Rutgers de Week van de Liefde. De week heeft als doel om middelbare scholen kennis te laten maken en les te geven over relaties en seksualiteit. Aandacht voor seksuele diversiteit is daar een onderdeel van. Elk jaar staat een ander thema centraal zoals ‘Zijn wie je bent’ (2023). Dit biedt vaak ruimte om zelf het thema seksuele diversiteit te behandelen.

Organiseer de Week van de Lentekriebels (po)

Elk jaar aan aan het begin van de lente organiseert Rutgers voor basisscholen de Week van de Lentekriebels. Een ideale themaweek om ook ruimte te geven aan gender- en seksuele diversiteit. In de lesmethode Kriebels in je buik (Rutgers) zitten de thema’s seksuele en genderidentiteit, maar ook sekserollen, geïntegreerd in verschillende lessen. Op de website www.seksuelevorming.nl van Rutgers en op Gendi vind je nog meer lestips en inspiratie om het thema seksuele- en genderdiversiteit aan bod te laten komen. Denk aan:

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school