pokalendermomentlhbti+
  • Van 4 t/m 8 maart 2024

Ieder voorjaar organiseert Rutgers voor basisscholen de Week van de Lentekriebels. Gendi inspireert je om tijdens deze week óók ruimte te maken voor gender- en seksuele diversiteit. Met tips hoe je dat op een veilige manier doet en hoe je omgaat met eventuele zorgen en vragen van ouders hierover. Ook geven we suggesties voor lesmaterialen die je kunt gebruiken.

Veilig lesgeven over gender- en seksuele diversiteit

Seksuele vorming op school ligt steeds gevoeliger. Dat maakt lesgeven – ook over gender- en seksuele diversiteit er niet makkelijker op. Juist bij het behandelen van ‘lastige’ onderwerpen is zorgen voor sociale veiligheid op school van groot belang. Gendi biedt tips die je helpen om veilig les te geven over het thema en het gesprek te voeren in de klas.

Omgaan met vragen en zorgen van ouders

Het is van groot belang om als school te investeren in het contact met ouders als het gaat om het bespreekbaar maken van seksualiteit. Een goede relatie, communicatie en afstemming met ouders helpt om onrust te voorkomen en draagt bij aan een veilig en positief schoolklimaat. Het artikel Veilig werken aan het thema relaties & seksualiteit van School & Veiligheid geeft tips over omgaan met zorgen en vragen van ouders. De belangrijkste zijn:  

  • Informeer ouders ruim voor de start van de Week van de Lentekriebels over de week en de inhoud van de lessen.
  • Luister en heb begrip voor de zorgen die ouders hebben. Sta open voor vragen.
  • Ga op zoek naar de gemeenschappelijke basis: zowel ouders als school willen dat kinderen respectvol, verantwoordelijk en bewust leren omgaan met zichzelf en de ander (seksuele integriteit).

(Les)materialen over gender- en seksuele diversiteit

Snuffel eens rond bij de Kennis & Inspiratie en Lesmaterialen op Gendi. Er is genoeg om direct in de klas mee aan de slag te gaan. Een greep uit het aanbod: 

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school