pokalendermomentlhbti+

Jaarlijks organiseert Rutgers de Week van de Lentekriebels. Een vrolijke week over weerbaarheid, relaties en seksualiteit voor basisscholen. Gendi inspireert je om ook ruimte te maken voor het thema gender- en seksuele diversiteit.

Lentekriebels 2017, Rutgers

2023: Wat vind ik fijn?

In 2023 is de week van 20 t/m 24 maart. Het thema ‘Wat vind ik fijn?’ gaat over leren over je lijf, praten over wat je fijn vindt en een positief zelfbeeld. Het thema seksuele- en gender diversiteit past daar prima in.

Heb het over de fijne gevoelens van verliefd zijn en dat dat op iedereen kan zijn. Praat niet alleen vanuit de heteronorm maar geef ook andere voorbeelden. Bij het ontwikkelen van een positief zelfbeeld kun je het hebben over je niet ‘anders’ hoeven voelen en kunnen zijn wie je bent. (Gendi)

Lestips en -materialen over seksuele diversiteit

Snuffel eens rond bij de Kennis & Inspiratie en Lesmaterialen op Gendi. Er is genoeg om direct in de klas mee aan de slag te gaan:

Tips voor het lesgeven

Weet je niet goed hoe je het aanpakt of vind je het lastig? Bekijk dan de Gendi-tips over het thema opnemen in je les. Of download dan de visual de 5 W’s voor voor een simpele voorbereiding op (lastigere) gesprekken in de klas. Lees ook het artikel Veilig lesgeven over gender- en seksuele diversiteit met tips van Rutgers en SOA Aids NL.

Afstemming met ouders

Een goede afstemming tussen ouders en school draagt bij aan een veilig en positief schoolklimaat. Op de website van School & Veiligheid vind je 5 tips hoe je als school om kunt gaan met eventuele zorgen van ouders bij het bespreekbaar maken van seksualiteit. Je kunt ook bellen met het Adviespunt hierover.


Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school