gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

“Oooh pannenkoek, Paarse Vrijdag… dat is morgen!”, denkt de ‘last-minute-leraar. De ‘zich-terdege-voorbereidende-leraar’ is al weken aan het voorbereiden. En GSA-leerlingen verzinnen elk jaar weer wat nieuws op deze feestdag. Hoe dan ook. Door mee te doen aan Paarse Vrijdag besteed je aandacht aan de veiligheid op school.

De terdege voorbereiders

Op veel vo-scholen zijn er GSA-leerlingen die een Paarse Vrijdag op touw zetten, liefst gesteund en gecoacht door leraren. Begin november hebben deze actieve leerlingen en hun actieve leraar al een GSA-actiepakket besteld; ze hebben de schoolleiding al overgehaald om Paarse Vrijdag Kranten aan te schaffen; of ze hebben een eigen paars plan uitgedokterd.

De terdege voorbereide leraar had in de zomer al bedacht op welke manier zij/hij/hen op Paarse Vrijdag aandacht zou geven aan seksuele diversiteit – passend bij het vak, de schoolidentiteit en de leerlingen. Misschien is er een live gastspreker uitgenodigd, een gratis online Paarse Vrijdag-gastles aangevraagd, een les voorbereid uit een doorlopende leerlijn, wellicht een spel aangeschaft en uitgeprobeerd, of een ander inhoudelijk paars moment voorbereid.

De last minute’ers

De last-minute-leraar is de afgelopen tijd veel te druk bezig geweest met alle andere wezenlijk belangrijke dingen, maar haalt ieder jaar net op tijd het paarse gevoel uit z’n onderbewustzijn naar boven. En de paarse outfit. Geen probleem! Ook last minute is er van alles te organiseren.

Zo heeft deze leraar ergens nog een Paarse Vrijdag Krant liggen van vorig jaar (of het jaar daarvoor, dat maakt niet uit) met leuke opdrachten voor in de klas. Ook een kant-en-klare optie is de lesbrief van Tumult, die weliswaar vooral gaat over kennis en minder over houding. Videootjes van het GSA-netwerk bekijken en daar het gesprek over voeren: ook een mooie improvisatie, als je daar goed in bent. En hetzelfde geldt voor een ‘Genderles(s)’ om de verwarring weg te nemen.

De basisschoolleraar pakt een boek met een lhbti+ thema uit de kast. Voor tips kun je kijken bij Regenboogboeken op Gendi. Vaak zijn ze voorzien van een lesbrief. Of praat eens in de klas over diversiteit met behulp van de Kletskaartjes Jongens tot en met meiden. Voor de allerkleinsten kun je een kleurplaat printen.

GSA-leerlingen: de vernieuwers

GSA-leerlingen zijn per definitie grote vernieuwers. Voor deze leerlingen die een Gender- & Sexuality Alliance (GSA) vormen op school is Paarse Vrijdag dé feestdag van het jaar. Een dag waarop ze de school paars versieren en vaak ludieke acties organiseren waarmee ze aandacht vragen voor respect en veiligheid voor lhbti+’ers.

Het GSA Netwerk (een initiatief van COC Nederland) organiseert Paarse Vrijdag. Op de speciale campagne website van Paarse Vrijdag kunnen leerlingen en scholen actiepakketten bestellen. Ook voor basisscholen is er een pakket en acties om mee te doen aan Paarse Vrijdag.

School & Veiligheid: de voorwaardenscheppers

Wij van School & Veiligheid doen het hele jaar onverstoorbaar waar we goed in zijn: scholen en leraren ondersteunen om een veilig en prettig schoolklimaat te creëren. Zodat als je iets wilt doen met Paarse Vrijdag, dat je het dan veilig kunt doen. En niet alleen op deze ene dag in het jaar maar gedurende het hele schooljaar ruimte geven aan seksuele- en genderdiversiteit maakt de school veiliger voor iedereen.

Voor het basisonderwijs is de Aan de slag kalender een handige tool om je te herinneren aan dagen in het jaar waarop je hieraan kunt werken. Je kunt hem als poster gratis bestellen bij School & Veiligheid.

Niet alleen in de les maar ook met je team is praten over het thema iets wat je op regelmatige momenten kunt doen. Gepland of als daar aanleiding voor is vanwege een gebeurtenis in de klas of op school. De tool de Kijkroute, die je als leraar met een paar collega’s ‘speelt’, leert je om effectiever in te spelen op klassensituaties rond seksualiteit en gender. Kies wat past bij jullie school. Zo hebben we ook aanbod voor christelijk orthodoxe scholen die willen werken aan deze thema’s op een manier die bij hen past.

Neem gerust contact op met het Adviespunt van School & Veiligheid. Wij denken graag mee!

Paarse Vrijdag in het vo/mbo

vo/mbolesmateriaal

Kleur voor één dag paars op jullie school en laat zien dat diversiteit de norm is. Steun je leerlingen bij het organiseren van deze dag en besteed in de les aandacht aan respect voor gender & seksuele diversiteit. Bekijk de lestips.

Paarse Vrijdag in het po

poposterlespakket

Doe ook mee met Paarse Vrijdag (de tweede vrijdag in december) in het basisonderwijs en vier dat iedereen uniek en anders is en dat we onszelf mogen zijn. Paarse Vrijdag is een initiatief van COC Nederland.

Paarse Vrijdag Krant

vo/mbogastleslesmateriaal

De Paarse Vrijdag Krant geeft extra inhoud aan Paarse Vrijdag. De krant is aantrekkelijk en leerzaam voor leerlingen in het vo en mbo. Voor de leraren is er een digitale handreiking bij. Ook geeft de stichting gastlessen.

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school