gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

PAARS?!

De last-minute-leraar denkt op donderdag 10 december: “Oooh pannenkoek, Paarse Vrijdag… dat is morgen!” De zich-terdege-voorbereidende-leraar is dit al maanden met leerlingen aan het voorbereiden. En School & Veiligheid motiveert scholen om het hele jaar te werken aan respect voor gender- en seksuele diversiteit.

 

De terdege voorbereiders

Op veel vo-scholen zijn er GSA-leerlingen die een Paarse Vrijdag op touw zetten, liefst gesteund en gecoacht door een of meer leraren. Begin november hebben deze actieve leerlingen en hun actieve leraar/coach al een GSA-actiepakket besteld; ze hebben de schoolleiding al overgehaald om Paarse Vrijdag Kranten aan te schaffen; of ze hebben een eigen paars plan uitgedokterd.

De terdege voorbereide leraar had in de zomer al bedacht op welke manier zij/hij/hen op 11 december aandacht zou geven aan seksuele diversiteit – passend bij het vak, de schoolidentiteit en de leerlingen. Misschien is er een live gastspreker uitgenodigd, een gratis online Paarse Vrijdag-gastles aangevraagd, een les voorbereid uit een doorlopende leerlijn, wellicht een spel aangeschaft en uitgeprobeerd, of een ander inhoudelijk paars moment voorbereid.

(De zich terdege voorbereidende leraar kan trouwens ook concluderen dat zij zich niet terdege kon voorbereiden. Dus dat ze spel/gastspreker/thema-les liever inplant voor 12 januari.)

De last minute’ers

De last-minute-leraar is de afgelopen tijd veel te druk bezig geweest met alle andere wezenlijk belangrijke dingen, maar haalt ieder jaar net op tijd het paarse gevoel uit z’n onderbewustzijn naar boven.

Dat is geen probleem, want ook last minute is er van alles te organiseren – en je hebt kans dat juist deze leraar al zoveel pedagogisch vakmanschap beheerst voor het goed behandelen van dit soort gevoelige onderwerpen, dat het ook dit jaar weer een mooie les wordt.

Zo heeft deze leraar ergens nog een Paarse Vrijdag Krant liggen van vorig jaar (of het jaar daarvoor, dat maakt niet uit) met leuke opdrachten voor in de klas. Ook een kant-en-klare optie is de lesbrief van Tumult, die weliswaar vooral gaat over kennis en minder over houding, maar dat vliegt deze leraar er zelf wel in. Videootjes van het GSA-netwerk bekijken en daar het gesprek over voeren: ook een mooie improvisatie, als je daar goed in bent. En hetzelfde geldt voor een ‘Genderles(s)’ om de verwarring weg te nemen.

School & Veiligheid: de voorwaardenscheppers

School & Veiligheid doet het hele jaar onverstoorbaar waar we goed in zijn: scholen en leraren ondersteunen om een veilig en prettig schoolklimaat te creëren. Zodat als je iets wilt doen met Paarse Vrijdag, dat je het dan veilig kunt doen. En niet alleen op 11/12. Wat ons betreft ook op 12/11 en alle andere dagen van het jaar. Daarvoor hebben we bijvoorbeeld onlangs de Kijkroute gelanceerd, die je als leraar met een paar collega’s ‘speelt’ om effectiever te kunnen inspelen op klassensituaties rond seksualiteit en gender. Iets dat elke dag gebeurt, niet alleen op 11/12. En we hebben een begin gemaakt om met christelijk orthodoxe scholen te werken aan bespreking van dit soort thema’s op een manier die bij hen past. Zou Paarse Vrijdag ook kunnen passen?

GSA-jongeren: de vernieuwers

GSA-jongeren zijn per definitie grote vernieuwers. Dat zie je dit jaar in een nieuwe website voor het bestellen van Paarse Vrijdag pakketten, die ze nu ook (aangepast) aanbieden aan basisscholen. En het COC heeft de GSA Onderwijsstandaard gelanceerd! Alle Paarse Vrijdag pakket bestellers krijgen een XXXL-Onderwijsstandaard-manifest-poster toegestuurd…

Maar dat wist de terdege voorbereide leraar natuurlijk al lang. De last-minute-leraar laat zich er 11 december blij door verrassen. En wij van School & Veiligheid zitten op Paarse Vrijdag gewoon klaar aan de Helpdesk, zoals iedere schooldag.

Paarse Vrijdag in het vo/mbo

vo/mbolesmateriaal

Kleur voor één dag paars op jullie school en laat zien dat diversiteit de norm is. Steun je leerlingen bij het organiseren van deze dag en besteed in je les aandacht aan respect voor gender & seksuele diversiteit.

Paarse Vrijdag in het po

poposterlespakket

Ook in het basisonderwijs kun je op Paarse Vrijdag (de tweede vrijdag in december) vieren dat iedereen uniek en anders is, dat we samen onszelf mogen zijn en dat iedereen op iedereen verliefd mag worden.

Paarse Vrijdag Krant

vo/mbogastleslesmateriaal

De Paarse Vrijdag Krant geeft extra inhoud aan Paarse Vrijdag. De krant is aantrekkelijk en leerzaam voor leerlingen in het vo en mbo. Voor de leraren is er een digitale handreiking bij. Ook geeft de stichting gastlessen.

Vragen over sociale veiligheid en lhbti+ op school?

Bel met de helpdesk van School & Veiligheid.