gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

Hoe doen zij het? Christelijk Lyceum Veenendaal

vopraktijkvoorbeeld

Het Christelijk Lyceum Veenendaal deed mee aan ‘Stil Verdriet’. Een project voor Christelijke scholen om aan de slag te gaan met het thema gender- en seksuele diversiteit. Lees hun ervaringen.

Hoe doen zij het? MBO Amersfoort

mbopraktijkvoorbeeld

Het team Diversiteit van MBO Amersfoort ondersteunt, denkt mee, organiseert en biedt praktische handvatten om de school zo inclusief mogelijk te houden. Een praktijkvoorbeeld.

Hoe doen zij het? Rudolf Steiner College

vopraktijkvoorbeeld

2020 | Bezig zijn met seksuele diversiteit en gender: hoe doen andere scholen dat? In dit filmpje vertellen twee leerkrachten van het Rudolf Steiner College hoe zij dat doen.

6vwo produceert theaterstuk Hij-Zij-Het

vopraktijkvoorbeeld

2018 | Leerlingen 6vwo drama van Lyceum Schöndeln hebben het zelf geproduceerde theaterstuk Hij-Zij-Het uitgevoerd voor basisschoolleerlingen van groep 6. Ze speelden dit examenwerkstuk op 20 februari in theater ECI in Roermond.

Leerlingen aan het woord op het Theresialyceum

vopraktijkvoorbeeld

2018 | Door een spiegelgesprek met leerlingen over seksuele diversiteit ontdekte het Theresialyceum dat ze nog een tandje bij kon zetten, wat ook gebeurde.

Hoe doen zij het? De Jozefschool

popraktijkvoorbeeld

2017 | Via jampotjes, krokodillen, debatrondes en lentekriebels werken aan seksuele vorming en diversiteit. Bekijk hoe de Jozefschool dit doet binnen hun burgerschapsplan.

Moederdag

popraktijkvoorbeeld

Hoe vier je Moederdag in roze gezinnen? Soms vinden scholen het ingewikkeld. De oplossing is vaak simpel en kinderen vinden het meestal doodnormaal. Bekijk de tips.

'Waar begin je?' - het boekje

po/vo/mbopraktijkvoorbeeld

2017 | Dit boekje neemt je mee in gesprekken met scholen over de vraag; waar begin je met seksuele diversiteit? Met als opbrengst zes werkzame factoren.

Roze zaterdag

po/vo/mbopraktijkvoorbeeldkalendermoment

Roze Zaterdag wordt ieder jaar in een andere Nederlandse stad gevierd. Is het bij jullie in de buurt? Haak dan aan en organiseer iets rond seksuele diversiteit. Bekijk de voorbeelden ter inspiratie.  

Het thema Familie: Abel & Mark trouwen

popraktijkvoorbeeld

In 2016 was het thema van de Kinderboekenweek ‘opa en oma’. Om hier bij aan te sluiten, besloot de school van juf Saskia om in de kleutergroepen met het thema ‘familie’ te werken.

Spreekbeurt tegen homogeweld

popraktijkvoorbeeld

2017 | Leerlingen uit groep zeven van basisschool ’t Otterke in Beek en Donk hielden tijdens een spreekbeurt een warm pleidooi voor homo-acceptatie.

Ervaringen en tips van scholen

po/voonderzoekvideo

2014 | Vier scholen deden mee aan een pilot van het ministerie van Onderwijs over het geven van voorlichting over seksuele diversiteit. In een kort filmpje delen ze ervaringen en geven ze tips.

‘Op school is iedereen aan zet’

vopraktijkvoorbeeld

2012 | Inspirerende verhalen van Amsterdamse scholen die – onder begeleiding van EduDivers – aan de slag gingen met het homovriendelijk maken van de school.

School doet scheldwoorden-challenge

po/vopraktijkvoorbeeld

Scheldwoorden als ‘homo’ en ‘kanker’ kunnen veel harder aankomen dan bedoeld. Kinderen van basisschool Aquamarijn hielden daarom een scheldwoorden challenge.

Vragen over sociale veiligheid en lhbti+ op school?

Bel met de helpdesk van School & Veiligheid.