gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

Datum
Onderwijssector PO
Thema Het thema opnemen in je les
Doelgroep leraar
Website Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek is een feestelijke week over kinderboeken en lezen. Deze Kinderboekenweek vieren we ‘thuis’, in alle vormen, verschillen en gelijkenissen.

Thema 2023: bij mij thuis

Boeken wakkeren het gesprek aan om te vertellen over thuis. Hoe is het bij jou thuis? Wat maakt jouw huis een thuis? Bij iedereen is het thuis anders. Daarin kunnen kinderen veel van elkaar leren.

Bij mij thuis kun je heel ver boven de stad uitkijken. Bij mij thuis vieren we het Suikerfeest. Bij mij thuis wonen twee mama’s. 

Lezen over diversiteit

Het thema van dit jaar gaat over diversiteit in thuissituaties. Verschillen in gezinsvorm horen daar bij. Met wie woon jij thuis? Boeken over seksuele diversiteit – bijvoorbeeld waarin het gaat over kinderen met twee moeders – sluiten hier mooi bij aan.

Via boeken kunnen kinderen kennismaken met de diversiteit in de wereld. Ook vinden ze het fijn om zichzelf en hun thuissituatie te kunnen herkennen in een boek. In de Kinderboekenweek kun je boeken in de klas halen die hierover gaan. Lees eens voor over een meisje dat een krokodil voor haar verjaardag vraagt aan haar twee mama’s.

Twee moeders

Toen (voormalig) leerkracht Hanny Ebbers voor de klas stond was het aanbod aan regenboogboeken veel kleiner dan nu. Zo kwam ze op het idee zelf te gaan schrijven. Haar boek dat verscheen in 2022 gaat over een gezin met twee moeders. Voor de Kinderboekenweek (2022) schreef Hanny een blog ‘ALLEMAAL MEE’ waarin ze vertelt waarom het belangrijk is, voor te lezen uit boeken met een lhbti+ thema. Voorlezen is hartstikke leuk en leerzaam weet ze uit eigen ervaring. Bij Hanny’s boek ‘Allemaal Mee!’ hoort een kleurplaat, memoryspel en lesbrief

Regenboogboeken

Weet je niet waar je moet beginnen met het zoeken naar een geschikt Regenboogboek? Gendi heeft een verzamelpagina gemaakt met boekentips voor over gender- en seksuele diversiteit. De meeste zijn voorzien van een lesbrief of ander educatief materiaal.

Kwartet: met wie woon jij?

Lekker na het lezen een spelletje doen met de klas? Het kwartet Met wie woon jij? sluit mooi aan bij het thema van de Kinderboekenweek en gaat over de verschillende gezinsvormen die er zijn. Wat weten leerlingen van andere gezinsvromen? Verzamel ze allemaal! Het spel is gratis te downloaden.

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school