Datum
Onderwijssector PO
Doelgroep leraar
Website Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek is een feestelijke week over kinderboeken en lezen. De Kinderboekenweek 2024 gaat over ‘Lekker eigenwijs’. Een thema dat zich goed leent om boeken (voor) te lezen over diversiteit; over verschillen in wie je bent, hoe je eruit ziet, wat je doet, met wie je vriendjes bent. En dat iedereen ‘lekker eigenwijs’ en zichelf mag zijn!

Kinderboekenweek 2024: Lekker eigenwijs!

Kinderboeken zitten vol met sterke personages die laten zien hoe leuk het is om lekker te doen wat jij wilt. Duik in een boek en vier het dwars zijn! Deze Kinderboekenweek lezen we boeken over personages die een tikkeltje tegendraads en lekker eigenwijs zijn. (Bron: www.kinderboekenweek.nl)

Pak deze week eens een regenboogboek uit de kast

De Kinderboekenweek biedt elk jaar een geschikt moment om ook eens een regenboogboek uit de kast te pakken en voor te lezen aan de klas. Regenboogboeken zijn boeken die raken aan het thema gender- en seksuele diversiteit. Voor kinderen gaat het dan om boeken waarin de hoofdpersoon bijvoorbeeld woont in eenĀ  gezin met twee moeders of twee vaders. Een meisje dat ridder is. Een jongen die verliefd wordt op zijn beste vriend.

Eigenwijs en anders

Eigenwijs klinkt leuk terwijl anders zijn vaak minder positief uitpakt. Kinderen die afwijken van de heersende norm worden vaker buitengesloten of gepest. Het is daarom goed om het in de klas te hebben over verschillen tussen iedereen en jezelf kunnen zijn. Met het thema van de Kinderboekenweek ‘Lekker eigenwijs’ kun je hier volop aandacht aan besteden. Er zijn tal van boeken die gaan over personages die een tikkeltje eigenwijs zijn en zich anders gedragen dan van ze verwacht wordt.

In aanloop naar de Kinderboekenweek geven we boekentips voor in de klas.

Een veilige school, ook voor lhbti+ leerlingen.