Hoe geef je ruimte aan gender- en seksuele diversiteit in de klas en je les? De kleurige ‘Aan de slag kalender’ is een poster die je inspireert om hiermee aan de slag te gaan op feest- en themadagen. Bestel hem gratis! Per kalendermoment vind je hieronder lessuggesties en -materialen.
De Week Tegen Pesten wordt ieder jaar in september georganiseerd. Doe ook mee en maak een positieve start zodat jullie school een plek is waar iederéén welkom is en zichzelf mag zijn. Ook lhbti+ leerlingen.
po/vo/mbokalendermomentgroepsvorming
Gouden & Zilveren weken
Een veilige sfeer in de klas betekent ook aandacht schenken aan gender- en seksuele diversiteit. De Gouden- en Zilveren Weken zijn hiervoor geschikte momenten. Wat kun doen?
po/vo/mbokalendermomentlesmateriaal
Week van de Mediawijsheid
De Week van de Mediawijsheid (5-12 november 2021) is een goed moment om te werken aan respect voor seksuele diversiteit en gender. Denk aan medialessen over kritisch kijken.
pokalendermomentboek
Kinderboekenweek
Een feestelijke week over kinderboeken en lezen waar veel scholen aan meedoen. Haal deze week ook eens een regenboogboek uit de kast. Bekijk de tips voor boeken met een lhbti+ thema.
po/vo/mbokalendermoment
Week van Respect
De Respect Education Foundation biedt gratis lessen aan over respect, pesten, identiteit, tolerantie en diversiteit. In november organiseren ze jaarlijks de Week van Respect.
po/vokalendermomentgender
Internationale Vrouwendag en Mannendag
Bekijk de tips om op Internationale Vrouwendag (8 maart) en Mannendag (19 november) met je klas of team te praten over genderstereotypen en gender(on)gelijkheid.
po/vokalendermoment
Kinderrechtendag
20 november is de internationale dag van de Rechten van het Kind. Gebruik deze dag om het met je leerlingen te hebben over het recht om jezelf te zijn. Over gelijkheid en verschillen. En respect voor gender- en seksuele diversiteit.
po/volesmateriaal
Poëzie & gedichten in de klas
Doe je iets met gedichten of poëzie in de klas? Gebruik dan ook eens gedicht over (seksuele) diversiteit, gender of over jezelf zijn. Gendi heeft er een paar uitgezocht en geeft tips.
pokalendermomentregenboogboek
De Nationale Voorleesdagen
De Nationale Voorleesdagen; een boekenfeest voor kinderen van 0 – 6 jaar. Lees deze week ook eens voor uit een prentenboek met een lhbti+ thema. Of nodig een schrijver uit van een regenboogboek. Gendi geeft tips.
poposterlespakket
Paarse Vrijdag op de basisschool
Doe ook mee met Paarse Vrijdag (de tweede vrijdag in december) in het basisonderwijs en vier dat iedereen uniek en anders is en dat we onszelf mogen zijn. Paarse Vrijdag is een initiatief van COC Nederland.
pokalendermoment
Knuffeldag
Op 21 januari mag je elkaar extra knuffelen. Hoe denken je leerlingen over knuffelen? Ga op deze dag ook eens in gesprek met ze over aanraking en wensen en grenzen.
po/vokalendermomentles-tips
Carnaval
Carnaval. Voor de meesten één groot feest, voor sommigen is het lastig. Hoe zorg je dat het feest voor iedereen veilig voelt? en hoe geef je ruimte en aandacht aan seksuele diversiteit?
po/vokalendermoment
Valentijnsdag
De dag van de liefdesverklaring kan een aanknopingspunt zijn om het in de klas te hebben over verliefdheid en respect. Over verschillende vormen van liefde. Over jezelf zijn en verliefd zijn op wie jij wil.
vo/mbokalendermomentles-tips
Week van de Liefde
Elk jaar rond Valentijnsdag organiseert Rutgers de Week van de Liefde. In deze week werken scholen aan het thema relaties en seksualiteit en is er aandacht voor seksuele diversiteit.
pokalendermomentlhbti+
Week van de Lentekriebels
Een leuke projectweek over weerbaarheid, relaties en seksualiteit die Rutgers elke lente organiseert voor het (speciaal)basisonderwijs. Bekijk hoe je deze week ook aandacht geeft aan het thema gender- en seksuele diversiteit.
po/votheaterkalendermoment
Wereldtheaterdag
De Wereldtheaterdag (27 maart) is een uitgelezen dag om te kijken wat de meerwaarde van theater voor scholen. Het biedt kans ruimte te geven aan seksuele diversiteit.
pomoederdagtips
7 tips voor Moederdag op school
Hoe besteed je op school aandacht aan Moederdag met oog voor de verscheidenheid en diversiteit aan gezinnen van kinderen uit je klas? 7 tips voor een fijne en veilige Moederdag.
potipsvaderdag
7 tips voor Vaderdag op school
Hoe besteed je op school aandacht aan Vaderdag met oog voor de verscheidenheid en diversiteit aan gezinnen van kinderen uit je klas? 7 tips voor een fijne en veilige Vaderdag.
In deze video vertelt Floortje (12) hoe haar basisschool en middelbare school aandacht besteden aan seksuele diversiteit. Ze realiseert zich nu dat het op de basisschool beter had gekund en geeft daarvoor tips.
Maak het normaal
popraktijkvoorbeeldburgerschap
Aandacht voor seksuele- en genderdiversiteit. Is dat echt nodig in het basisonderwijs? Juf Elise en juf Sterre vinden van wel. Ze leggen uit waarom en delen hun ervaringen over hoe je het in kleine dingen kunt doen.
(Trans)gender in het primair onderwijs
popodcasttransgender
Deze aflevering uit de podcastserie Genderwijs gaat over transgender zijn in het primair onderwijs. Aan het woord is een moeder over haar transgender kind en de zoektocht binnen het onderwijs.
10 tips voor een veilig klassengesprek over seksuele diversiteit
potipsveilig gesprek
Deze tips helpen je om veilig in de klas te praten over gender- en seksuele diversiteit op de basisschool. Inclusief tools die je kunt inzetten om ze in de praktijk te brengen.
Genderbewust handelen in het po
povisualgenderbewusttoolToon nog 1 tags
Hoe geef je ruimte aan leerlingen om genderonafhankelijke keuzes te maken? Bekijk welke eenvoudige dingen jij als leraar kunt doen. Downloadbare visual met 10 tips om mee aan de slag te gaan.
Kwartet: Met wie woon jij?
pospelgezinsvormen
Verken spelenderwijs welke gezinssamenstellingen allemaal mogelijk zijn? Hoe zit dat bij ons in de klas? Een spel dat bijdraagt aan omgaan met verschillen en positieve groepsvorming.
Posters met een Lhbti+ thema
po/vo/mbogespreksstarterlhb voorlichting
Bekijk en bestel of download posters met een lhbti+ thema. Hang ze op in de klas. Steek zo een hart onder de riem bij lhbti+-leerlingen of gebruik ze als gespreksstarter of het geven van voorlichting over gender- en seksuele diversiteit.
Koning & Koning
poprentenboekgastles
Koning & Koning is een populair kinderboek met een lhbti+ thema. Bij het boek hoort een website met lesmateriaal, kleurplaten en nog veel meer. De makers verzorgen ook gastlessen.
Kleurplaten
pokleurplaatlesmateriaal bij prentenboekjes
Met deze kleurplaten over diversiteit in liefde, gezinnen en mensen zien de allerkleinsten dat iedereen anders is. Naast gewoon kleuren kun je de kleurplaten ook gebruiken om een thema aandacht te geven of gesprekjes te voeren.
Regenboogboeken
po/vo/mboboeken
Regenboogboeken zijn boeken waarin gender- en/of seksuele diversiteit een rol speelt. Ideaal om het thema te behandelen. Waar vind je ze? En hoe gebruik je ze?
Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid
voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school