poles-tipskalendermomenten

Kleurige poster met nationale en internationale feest- en themadagen. Om leraren te inspireren op deze dagen aan de slag te gaan met het onderwerp gender- en seksuele diversiteit in de klas.Hoe geef je ruimte aan gender- en seksuele diversiteit in de klas en je les? De kleurige ‘Aan de slag kalender’ is een poster die je inspireert om hiermee aan de slag te gaan op feest- en themadagen. Bestel hem gratis! Per kalendermoment vind je hieronder lessuggesties en -materialen.

Bestel de poster

Lestips & materialen per kalendermoment

po/vo/mbokalendermomentpesten

Week Tegen Pesten

De Week Tegen Pesten wordt ieder jaar in september georganiseerd. Doe ook mee en maak een positieve start zodat jullie school een plek is waar iederéén welkom is en zichzelf mag zijn. Ook lhbti+ leerlingen.

po/vo/mbokalendermomentgroepsvorming

Gouden & Zilveren weken

Een veilige sfeer in de klas betekent ook aandacht schenken aan gender- en seksuele diversiteit. De Gouden- en Zilveren Weken zijn hiervoor geschikte momenten. Wat kun doen?

po/vo/mbokalendermomentlesmateriaal

Week van de Mediawijsheid

De Week van de Mediawijsheid (5-12 november 2021) is een goed moment om te werken aan respect voor seksuele diversiteit en gender. Denk aan medialessen over kritisch kijken.

pokalendermomentboek

Kinderboekenweek

Een feestelijke week over kinderboeken en lezen waar veel scholen aan meedoen. Haal deze week ook eens een regenboogboek uit de kast. Bekijk de tips voor boeken met een lhbti+ thema.

po/vo/mbokalendermoment

Week van Respect

De Respect Education Foundation biedt gratis lessen aan over respect, pesten, identiteit, tolerantie en diversiteit. In november organiseren ze jaarlijks de Week van Respect.

po/vokalendermomentgender

Internationale Vrouwendag en Mannendag

Bekijk de tips om op Internationale Vrouwendag (8 maart) en Mannendag (19 november) met je klas of team te praten over genderstereotypen en gender(on)gelijkheid.

po/vokalendermoment

Kinderrechtendag

20 november is de internationale dag van de Rechten van het Kind. Gebruik deze dag om het met je leerlingen te hebben over het recht om jezelf te zijn. Over gelijkheid en verschillen. En respect voor gender- en seksuele diversiteit.

po/volesmateriaal

Poëzie & gedichten in de klas

Doe je iets met gedichten of poëzie in de klas? Gebruik dan ook eens gedicht over (seksuele) diversiteit, gender of over jezelf zijn. Gendi heeft er een paar uitgezocht en geeft tips.

pokalendermomentregenboogboek

De Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen; een boekenfeest voor kinderen van 0 – 6 jaar. Lees deze week ook eens voor uit een prentenboek met een lhbti+ thema. Of nodig een schrijver uit van een regenboogboek. Gendi geeft tips.

poposterlespakket

Paarse Vrijdag op de basisschool

Doe ook mee met Paarse Vrijdag (de tweede vrijdag in december) in het basisonderwijs en vier dat iedereen uniek en anders is en dat we onszelf mogen zijn. Paarse Vrijdag is een initiatief van COC Nederland.

pokalendermoment

Knuffeldag

Op 21 januari mag je elkaar extra knuffelen. Hoe denken je leerlingen over knuffelen? Ga op deze dag ook eens in gesprek met ze over aanraking en wensen en grenzen.

po/vokalendermomentles-tips

Carnaval

Carnaval. Voor de meesten één groot feest, voor sommigen is het lastig. Hoe zorg je dat het feest voor iedereen veilig voelt? en hoe geef je ruimte en aandacht aan seksuele diversiteit?

po/vokalendermoment

Valentijnsdag

De dag van de liefdesverklaring kan een aanknopingspunt zijn om het in de klas te hebben over verliefdheid en respect. Over verschillende vormen van liefde. Over jezelf zijn en verliefd zijn op wie jij wil.

vo/mbokalendermomentles-tips

Week van de Liefde

Elk jaar rond Valentijnsdag organiseert Rutgers de Week van de Liefde. In deze week werken scholen aan het thema relaties en seksualiteit en is er aandacht voor seksuele diversiteit.

pokalendermomentlhbti+

Week van de Lentekriebels

Een leuke projectweek over weerbaarheid, relaties en seksualiteit die Rutgers elke lente organiseert voor het (speciaal)basisonderwijs. Bekijk hoe je deze week ook aandacht geeft aan het thema gender- en seksuele diversiteit.

po/votheaterkalendermoment

Wereldtheaterdag

De Wereldtheaterdag (27 maart) is een uitgelezen dag om te kijken wat de meerwaarde van theater voor scholen. Het biedt kans ruimte te geven aan seksuele diversiteit.

pomoederdagtips

7 tips voor Moederdag op school

Hoe besteed je op school aandacht aan Moederdag met oog voor de verscheidenheid en diversiteit aan gezinnen van kinderen uit je klas? 7 tips voor een fijne en veilige Moederdag.

potipsvaderdag

7 tips voor Vaderdag op school

Hoe besteed je op school aandacht aan Vaderdag met oog voor de verscheidenheid en diversiteit aan gezinnen van kinderen uit je klas? 7 tips voor een fijne en veilige Vaderdag.

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school